Острво необичног облика по коме је ходало мање људи него по површини Мјесеца VIDEO

Б92
Foto: printscreen

Иако привлачи многе љубитеље природе, локалне статистике наводе да је само девет људи ходало Стијеном лобање.

Острво Клефт, познатије као Скул Рок (Стијена лобање), део је Националног парка Вилсонс Промонтори у Викторији у Аустралији. То је мало гранитно острво задивљујућег облика које се налази у Басовом пролазу, дугом 300 метара и широком око 200 метара.

Захваљујући свом положају, јаки вјетрови и таласи су временом обликовали острво, односно на њему су уклесали пец́ину широку 130 метара, дубоку 60 и високу 60 метара.

Иако привлачи многе љубитеље природе, локалне статистике наводе да је само девет људи ходало Стеном лобање, мање него по површини Мјесеца. азлог лежи у неприступачности острва и високим клизавим стијенама по којима би успон био изузетно опасан.

Један од ријетких срећника који су посетили Стијену лобање је шкотски новинар Нил Оливер који је то учинио у ТВ серији "Обала Аустралије" из 2015. године.


Заједно са својом екипом хеликоптером се спустио на врх острва и спустио се са ужади у пећину. Тамо су пронашли распаднуту топовску куглу за коју су локални историчари претпоставили да потиче са старих бродова који су користили острво као мету за вјежбе.

Стијена лобање је такође од великог значаја за фауну овог подручја - не само да се морске птице гнијезде у дубокој пећини, већ су виђене и колоније фока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана