Осло - град фјордова

Јелена Бјелица
Осло - град фјордова

Осло, град Викинга, посјетиоце одушевљава зеленим брдима, планинама и спектакуларним фјордовима. У границама града постоји 40 острва и 343 језера.

Уз то, Осло се сматра за један од најбезбједнијих градова на свијету. Богата историја Осла видљива је у свим дијеловима града, који својим посјетиоцима нуди бројне знаменитости и атракције, паркове и музеје које можете данима истраживати.

ОСЛО ЈЕ ГЛАВНИ ГРАД Норвешке, смјештен на врху великог фјорда и окружен планинама и шумама.

Зиме у Ослу су дуге и хладне. Када се једном појави сунце, већина становника упути се на фјордове или острва око Осла. Острва нуде одмор од града у идиличној природи, бројне рекреационе центре, као и одличне забаве на плажи.

Фјордови су права умјетничка дјела природе, а контраст леда, зелених вода фјорда и планинских врхова остављају без даха.

ЈЕДНА ОД НАЈВАЖНИЈИХ грађевина у Норвешкој је средњовјековна тврђава у Ослу. Комплекс дворца Акерсхус састоји се од бројних историјских грађевина, музеја и одбрамбених дијелова. Једно је вријеме тврђава коришћена као затвор.

Љети се организују туристички обиласци дворца, краљевског маузолеја, тамница, подземних гробница и три музеја која се налазе у комплексу. Земљиште око дворца је популарно излетиште с којег се пружа лијеп поглед на фјордове и острва око Осла. Љети се овдје организују многи концерти и представе на отвореном.

У близини тврђаве налази се старо бродоградилиште које је прошло велику трансформацију и претворено је у успјешни комерцијални центар. Стари бродови замијењени су постмодерном архитектуром. Невјероватне челичне и стаклене структуре дижу се према небу и држе неке од најбољих градских ресторана, трговина, пабова и биоскопа. То је право мјесто за све жељне луксуза и бљештавила.

ГЛАВНА УЛИЦА У ОСЛУ једно је од најживљих мјеста у граду. У њој су се смјестили бројни ресторани, кафићи, трговине, као и Универзитет, позориште, парламент и краљевска палата.

Мјесто у којем је вријеме стало сигурно је парк Вигеланд, познат по својим скулптурама. Смјестио се у склопу већег парка Фрогнер, који је највећи парк у Норвешкој.

У музеју викиншких бродова налазе се неки од најбоље очуваних бродова које су користили Викинзи. Уз бродове, могу да се виде и бројни предмети пронађени у викиншким гробницама око фјордова. Овај музеј је одлично мјесто за све жељне упознавања викиншке културе, начина живота и обичаја.

Историја

Осло је основао краљ Хералд Трећи Сигурдсон 1048. године, а постао је главни град за вријеме краља Хакона Петог, који је био први краљ који је живио стално у граду.

Град је уништен у пожару 1624. Нови град је поновно подигнут, али на новом мјесту, преко залива одмах до тврђаве Акерсхус. Град је изграђен по налогу краља Кристијана Четвртог, који му је дао ново име - Кристијанија.

УСЛУГЕ                                                                         ЦИЈЕНЕ:

Преноћиште                                                                   од  150 КМ

Кафа                                                                              од  6 КМ

Пиће                                                                              од  10 КМ

Вода                                                                              од   8 КМ

Ручак                                                                             око 50 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана