Орвијето - мистика и тајне

Јелена Бјелица
Орвијето - мистика и тајне

Орвијето је град у југозападној Умбрији у Италији, идеалан за љубитеље мистике и тајни, а обилује културном баштином. Испод града се налази огроман подземни комплекс, а његову драматичност и мистичност додатно појачава вулканско подручје на којем је град основан.

Орвијето је чувен по свом необичном положају јер се налази на врху бријега, који се стрмо спушта ка свим странама.

ОРВИЈЕТО НУДИ ВЕЛИКИ број знаменитости, од којих треба издвојити Торе дел Моро, торањ на чијем се врху налазе два звоника. Старији звоник је из 1313. године и у њега је угравирано 25 симбола који представљају 25 заната, што се односи на судије, љекаре, месаре, кројаче, трговце, столаре и бријаче. Висок је 47 метара, а с његовог врха пружа се невјероватан поглед на град и околину.

Обавезно треба обићи чувену градску катедралу, чија је изградња започела 1290. године и трајала је неколико вијекова, а која је невјероватна комбинација мозаика, рељефа и скулптура. Колико је занимљив спољни дио катедрале толико је занимљива и њена унутрашњост.

Незаобилазна је и Fortezza dell'Albornoz, тврђава која се уздиже изнад ионако тешко доступне стрмине на којој се налази Орвијето. Изграђена је средином 14. вијека. Данас је тврђава јавни парк. У склопу тврђаве налази се и познати Pozzo di San Patrizio, односно бунар светог Патрика.

ИСПОД САМОГ ГРАДА налази се подземни град са више од 1.200 пећина, тунела и бунара. Сматра се да су Етрушчани у 6. вијеку прије нове ере, да би имали воду, копали дубоке бунаре, чиме је кренуло стварање подземног града. У тунелима су пронађени млин, пресе, жрвњеви, односно све потребно за производњу маслиновог уља.

Занимљиво је да је подземни град откривен тек 70-их година прошлог вијека. Данас је велик дио подземних пролаза и простора у приватном власништву, па тако многи становници ондје имају винске подруме.

У ОРВИЈЕТУ СЕ налазе бројне продавнице у којима се продају уникатни производи и суђе од керамике, дрвета и метала. У радњама се може купити столњак од чипке, оригинално наливперо, дрвени комад намјештаја или било какав јединствени сувенир. Будући да је то подручје познато и по производњи вина, постоји добар избор енотека гдје их можете пробати и купити.

Највише трговачких радњи налази се уздуж Via del Duomo, улице која води од катедрале до Tore del Moro.

Историја

Град потиче још из доба Етрушчана. Почетком 12. вијека Орвијето је био слободна комуна. Иако она није била дио папинске државе, она је ипак контролисала. У 12. вијеку је Орвијето, ојачан војском, почео да шири границе. У сљедећа два вијека у Орвијету је живјело 30.000 становника и град је постао неспорна војна сила. Град је био укључен у папинску државу све до 1860. године.

УСЛУГЕ                                                                              ЦИЈЕНЕ

Ноћење са доручком (хотел са три звјездице)  од 75 КМ

Вожња жичаром                                                               2 КМ

Улазак у подземни град                                               11 КМ

Улазак у звоник Торе дел Моро                                   4 КМ

Кафа                                                                               од 3 КМ

Ручак                                                                              од 20 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана