Оријент експрес

Мирна Пијетловић
Оријент експрес

Луксузна палата на шинама кренула је давне 1883. године са Источне станице у Паризу на прво путовање ка Истанбулу. Данас је овај аранжман у "Венис Симплон - Оријент експресу" намијењен онима који за романтичан викенд могу да издвоје око 2.000 евра по особи и уживају у узбудљивом путовању од Париза до Истанбула.

Мало је возова на свијету чији путници већ послије само пола сата проведених у његовом луксузном вагон ресторану, бару или у комфорној кабини најискреније пожеле да њихово путовање што дуже потраје.

Један од таквих возова свакако је "Венис Симплон - Оријент експрес", чији ће комфор и љубазно особље учинити да то путовање памтите цијелог живота.

Сваки минут проведен у том јединственом возу као да враћа у прошлост, у златно доба жељезничког саобраћаја двадесетих и тридесетих година прошлог вијека.

Када се укрцате у овај воз, који су својевремено звали и "краљем возова или возом краљева", као да сте ушли у унутрашњост правог умјетничког ремек-дјела. Могуће је да током кратког путовања од Париза до Венеције, или обрнуто, једном седмично, у периоду од марта до новембра, који траје свега једну ноћ и један дан, и нећете пожељети да спавате, јер се у "Венис Симплон - Оријент експресу" увијек нешто дешава. Чим овај легендарни воз напусти Источну станицу у Паризу на врата ваше кабине закуцаће директор пута, стјуарт и батлер у свечаним униформама, пожељети вам добродошлицу и замолити вас да се упутите ка једном од два вагон бара и заједно са осталим путницима сачекате позив за вечеру.

Инспирисан овим луксузним возом, јединствени амбијент ресторана "Калемегданска тераса" на истоименој тврђави у будућем периоду до 17. новембра постаће гастрономска станица надалеко чувеног воза "Оријент експрес".

Овај славни воз био је током своје стогодишње историје синоним за врхунску услугу и гастрономску понуду, а овога пута ће управо са Калемегдана повести све посјетиоце овог ресторана на занимљиво и укусно путовање кроз Турску, Њемачку, Француску, Бугарску, Румунију, Мађарску и Аустрију.

Гастрономска авантура у свакој земљи у коју пристане калемегдански "Оријент експрес" трајаће три дана и почињаће тачно у подне, а звук кочнице и звиждук пиштаљке отпремника воза на перону чуће се у 19 часова када је крај чаробног путовања за тај дан.

Историја

Најпознатији воз свих времена отпочео је своје путовање далеке 1883. године, крећући се од Париза до округа Ђурђу у Румунији. Рута се мијењала небројено пута, а воз је дуго пролазио и кроз Београд на свом путу за Истанбул.

 

Аранжман 2 дана                     Цијена

Лондон                          - Венеција 2.370 евра

Венеција                        - Париз 1.980 евра

Будимпешта                  - Лондон 2.240 евра

Будимпешта                  - Париз 1.850 евра

Праг                               - Лондон 2.240 евра

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана