Олупина, а лијепа и очувана!

Агенције
Олупина, а лијепа и очувана!

Кристална вода језера Онтарио у Канади деценијама прекрива једну од најљепших олупина. Брод „Свипстејкс" превозио је угаљ, али након што је оштећен, одлучено је да буде потопљен. Више од 120 година касније, представља праву туристичку и ронилачку атракцију.

Према подацима Уједињених нација свјетски океани коначно су почивалиште за око три милиона потонулих бродова, но један од најљепших се заправо уопште не налази ни у океану, нити у мору, већ на шест метара дубине у бистрим водама језера Онтарио.

Изграђен је у Канади 1867. године, „Свипстејкс" је потонуо 18 година касније. Данас је велика туристичка и ронилачка атракција у канадском националном парку „Фатом фајв", преноси Дејли мејл.

„Свипстејкс" је преносио угаљ поред острва Ков. Током једног транспортног задатка је и оштећен. Брод је вукао тегљач према луци, но штета на пловилу је била толико велика, да су тадашње власти одлучиле да га потопе у плићаку. Претходно су уклоњени сви дјелови који су се могли поново користити.

Канадске власти су у међувремену челичном конструкцијом учврстиле структуру брода изнутра, па је задржао свој изворни облик и сматра се једном од најбоље очуваних олупина на свијету.

Како рониоци не би нарушили интегритет брода увлачењем у унутрашњост олупине, канадске власти су све отворе затвориле решеткама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана