Одмор из снова у оазама плаветнила

Агенције
Одмор из снова у оазама плаветнила

Већина људи, када замишља свој одмор из снова, помисли на чисте плаве воде, километре ситног бијелог пијеска и бујно зелено окружење.

 Најважнији дио њиховог одмора из снова је изолованост и бијег од буке и небодера, свакодневице и послова. На неком од десет најбољих острва на свијету, сигурно би свако пронашао свој начин уживања.

Провинденсијалс, Туркс и Каикос

Најбоље острво на свијету је Провинденсијалс. На овом острву је све модерно и комерцијално, јер је све углавном ново. Тамо нема старог града, прије само неколико деценија то је био обични слани нанос усред океана. Рониоци ће цијенити подводни свијет ове дестинације. Посебна посластица овог острва је морска храна, која је веома разнолика и преукусна.

Мауи, Хаваји

Мауи је једна од најпопуларнијих дестинација свијета и то с добрим разлогом. Атмосфера на овом острву, његова историја и изобиље плажа, водопада, чине га идеалним за одмор током било којег доба у години. Овдје су ронилачке експедиције посебна посластица, а баште су као комади раја на земљи.

Роатан, Хондурас

Роатан је свакако лијепа дестинација. Гдје год да погледате, можете видјети предивне нијансе плаве боје и зелене океана, прошаране предивним цвијећем. Вода око овог острва је бистра и топла, а префињени бијели песак краси плаже. Ту се налази и други највећи корални гребен свијета, па је и ова дестинација омиљена међу рониоцима.

Санторини, Грчка

Неки би рекли да вам је потребан само један дан да уживате у шарму и чарима Санторинија, али за право поимање енергије тог мјеста и свега што оно може да понуди, потребно вам је седам или више дана. На тај начин имали бисте сасвим довољно времена да видите да Санторини нуди много више од онога што вам се учини на први поглед. Прва тачка дневног реда када дођете на Санторини је да удахнете дубоко и уживате у беспријекорном погледу. Послије тога, опустите се и уживајте у археолошким чудима импресивно очуваних Акротира или се прошетајте античким степеништем које ће вас одвести до историјског града Маноласа.

Ко Тао, Тајланд

Ко Тао је једно од оних острва које плута у мирним тајландским водама. Заправо, ово острво сваког дана постаје све популарније и комерцијалније, али и даље представља савршену мјешавину буке и лежерне природе. Тамо се можете забављати са ајкулама и ражама на игралишту које креирају корални гребени, или можете уживати у сваком дану са егзотичним и освјежавајућим коктелом у руци.

Мадеира, Португалија

Мадеира је једно од оних мјеста која никада нећете заборавити. У питању је дестинација која вам нуди европски комфор помијешан са тропским луксузом. Ипак, Мадеира није Ибица - ова дестинација привлачи мало зрелију клијентелу, гдје је уживање ограничено на драматични изглед овог острва и његова ботаничка чуда. Ботаничке баште вулканске земље права су посластица у овом дијелу планете, јер ту може порасти практично било која биљка. Посјетиоци Мадеире не траже бурни ноћни живот, гласну музику и велики број ноћних клубова, они желе да лутају, шетају и истражују своју фасцинантну околину.

Бали, Индонезија

Са предивним хоризонтом прошараним планинама и зашиљеним пагодама, Бали је острво чији назив значи рај. На овом индонежанском острву можете ићи у туру по античким храмовима, играти се са суматранским слоновима или једноставно можете уживати у неком од луксузних хотела који имају савршени поглед, окружење и беспријекорну услугу.

Маурицијус, Африка

Једна од најбољих афричких дестинација, окружена тиркизним Индијским океаном и насељена разноврсном популацијом је Маурицијус. Ово острво посебно красе зелени голф терени, изобиље спортова у и на води, планинарење, ловачке експедиције, посматрање птица и одмарање у неким од најбољих и најлуксузнијих хотела свијета. Сваки оброк на Маурицијусу је кулинарска посластица и право искуство за сва ваша чула. Маурицијус има и најбоље ботаничке баште свијета, идеалан ноћни живот, забаву на плажи и мјеста под заштитом UNESCO-а.

Бора Бора, Француска Полинезија

Острво Бора Бора, са лагуном која подсјећа на умјетничку палету плавих и зелених боја, прави је мелем за очи. Романтичне душе из свих крајева свијета желе да посјете ову дестинацију, а ко год да је једном дошао, пожелио је да се барем још једном врати. Ово острво има планину која подсјећа на замак, Отеману, која доминира читавим локалитетом и поносно продире у небо и облаке. Ово је најбоље мјесто за медени мјесец, гдје луксузних хотела и спа центара има у изобиљу, као и бунгалова изнад воде.

Фернандо де Норона, Бразил

Бразилско Фернандо де Норона острво је легендарно и представља рај за љубитеље плажа, еколошку земљу чуда, гдје су чак и ајкуле пријатељски настројене. Ово је заправо архипелаг који се састоји од 11 квадратних километара вулканског камења и 20 мањих острва. Трочасовна тура бродом је сјајан начин да упознате спектакуларно окружење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана