Објављена листа држава с најмоћнијим пасошима, како је БиХ рангирана?

Кликс.ба
Foto: Shutterstock

Хенли&Партнерс, најпознатија свјетска консултантска кућа за планирање боравка и држављанства, рангирала је свјетске пасоше на годишњој основи према слободи путовања коју им дозвољавају.

Према подацима ове консултанске куће највише су рангирани пасоши који омогућавају власнику да уђе у највећи број земаља без добијања визе прије доласка.

Ове године пасош Босне и Херцеговине налази се на 54. мјесту. С бх. путним исправама, грађани наше земље могу без визе ући у 97 држава, у 41 држави нам се тражи виза по доласку, а 101 земља захтијева визу прије уласка.

Поређења ради, пасош сусједне Хрватске, која је чланица ЕУ, налази се на 18. мјесту, а Србије, која није чланица ЕУ, налази се на 39. мјесту.

Опште, без узимања у обзир привремених ограничења, људи из Јапана и Сингапура могу путовати у 192 земље, што овај пасош ставља на врх листе. Посљедњи на листи је пасош Афганистана.

Првих 10 на ранг-листи остаје готово непромијењено: носиоци пасоша Њемачке/Јужне Кореје могу путовати без виза у 190 земаља, док су Финска, Италија, Луксембург и Шпанија фиксирани на трећој позицији с резултатом 189. Литванија, Пољска и Словачка су на десетом мјесту, са 182 земље са слободним улазом.

Уз Афганистан, на дну листе налазе се пасоши Ирака, Сирије Пакистана, Јемена и Сомалије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана