Обишао свијет у потрази за благом с неба

Тања Милаковић
Обишао свијет у потрази за благом с неба

Американац Мајкл Фармер, 40-годишњак из Аризоне, један је од двадесетак ловаца на метеорите који се у потпуности посветио овом занимању. У потрази за дијеловима ових небеских тијела од 1990. године прошао је око 70 земаља, а није заобишао ни Русију, која се протеклих дана нашла у центру пажње након што су падом метеорита повријеђене стотине људи.

У разговору за "National Geographic" говорио је о свом необичном послу. За случај у Русији каже да је историјски и да ће заувијек остати запамћен.

- Сви желе комадић метеорита, а ми га желимо да га проучавамо с научне тачке гледишта. Прелиминарни подаци NASA-ог лабораторија кажу да је пало око 7.000 тона - каже Фармер.

На питање колико има метеорита за које се зна да су пали на Земљу, одговара да их је неколико стотина хиљада.

- Наравно, на планети их је на милионе, али их ми још нисмо пронашли. Већи дио Земље је непроходан, ту су густе шуме, џунгле, океани... Метеорити који падну у океан су изгубљени, нестану на дну - истиче ловац на метеорите који најчешће ради у Сахари, јер их је ту најлакше уочити.

Не крије да се приликом "лова" сусреће са бројим изазовима.

- Обично дођете на мјесто гдје влада хаос јер нико заправо не зна пуно о томе шта се десило. У Африци и другдје локално становништво не разумије шта се дешава, њих више занима како ће преживјети дан, али истог тренутка кад се неко појави и каже: "Платићу вам да нађете ову стијену", село се испразни и појави се пуно комада - прича Фармер.

Његов посао је опасан, неколико пута је био опљачкан, а знао је завршити и у затвору. У Оману је иза решетака провео двије године због "нелегалних ископавања", а у Кенији је опљачкан и претучен.

- Опасно је јер овај посао укључује новац, а људи тај новац желе - каже Мајкл.

Од највреднијих комада које је пронашао истиче три с Мјесеца, пронађена на Блиском истоку. Седмицу касније један од њих је продао за 100.000 долара, а био је величине ораха. У Канади је са своја три партнера нашао 53 килограма веома ријетких метеорита који су први пут откривени 1931. године, а датирали су од прије 4,5 милијарде година. Сада се налазе у Краљевском музеју Онтарио у Торонту.

Фармер широм свијета организује изложбе својих проналазака, а музеји га често позивају да гостује код њих. Каже да има више складишта у којима оставља свој "улов".

О хапшењу у Оману каже да је услиједило јер та земља нема закон који би регулисао његову активност.

- Једноставно их је узнемиравало што односимо толико метеорита, а једини закон за који су нам могли приписати да га кршимо је онај који регулише операције ископавања. Ипак, добили смо случај јер нисмо имали опреме за ископавање. Купили смо стијене с површине пустиње, а судија је рекао: "Ако то може радити и дијете, онда то није ископавање". Потом сам одмах пуштен и послат кући - изјавио је Фармер.

Послије експлозије метеорита изнад неба Русије и остали колекционари широм свијета су већ нестрпљиви. Међу њима има и познатих имена, какво је филмски режисер Стивен Спилберг, а цијене на том тржишту су поприличне - у октобру је парче метеорита пронађено у Сибиру 1960. продато на аукцији у Њујорку за 43.750 долара (32.700 евра).

Руски метеорит

Руски научници тврде да су нашли остатке метеорита који је у петак експлодирао изнад Урала јачином атомске бомбе.

Метеорит тежак око 10.000 тона, ушао је у Земљину атмосферу суперсоничном брзином од најмање 54.000 километара на час и распао се на дијелове око 30-50 километара изнад тла у Чељабинској области. Од звучних експлозија је оштећено неколико хиљада зграда и повријеђено око 1.200 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана