Обиђите ратну подмоницу Херој

Taнјуг
Обиђите ратну подмоницу Херој

Тиват - Подморница "Херој", која је припадала некадасњој Југословенској ратној морнарици, отворена је за посjете туриста као централни музејски експонат Збирке поморског насљеђа у Порто Монтенегру.

Овим је Тиват постао један од ријетких европских градова који својим гостима може да понуди неуобичајено искуство - детаљан обилазак велике подморнице.

Координатор Збирке поморског наслијеђа Дражен Јовановић казао је Танјугу да је бивша Југославија имала ту привилегију да буде једна од 11 држава свијета које су самостално производиле подморнице.

Он је навео да је подморница П-821 "Херој" отворена за посјете туриста и свих оних који желе да доживе како је било служити као подморничар, односно живјети и радити на подморници као најкомпликованијем и најопаснијем ратном броду.

"Веома смо поносни што имамо један такав музејски експонат, који се у свијету ретко гдје среће", истакао је Јовановић, додајући да је подморница "Херој" споменик једном времену, када је некадашња Југославије била једна од ријетки држава које су самостално производиле подморнице.

Он је подсјетио да је некадашња југословенска Ратна морнарица имала пет великих подморница - три типа "Херој", двије још веће П-831, као и шест малих диверзантских подморница П-911.

Јовановић је указао да је подморница "Херој" рестаурирана, односно доведена у аутентично стање, захваљујући напорима црногорског Министарства одбране и компаније "Adriatic Marinas", уз подршку чланова Удружења подморничара Црне Горе.

"Подморница 'Херој' ће представљати велику туристичку атракцију, не само Црне Горе и Тивта, већ и читавог региона", навео је он.

Када се уђе у подморницу, прво у очи падају четири велике торпедне цеви. Из једне вири стари торпедо - тек да се стекне утисак чиме је подморница располагала за евентуалну одбрану или напад.

Не може а да се не примjети и доста скучен простор, тако да посада, која је бројала 28 чланова, свакако није могла да ужива у комфору.

 

"Подморница 'Херој' није прављена за уживање и туристичко крстарење, већ је у питању офанзивни војни брод. Живот подморничара био је спартански, а то потврђује и доста скучен простор", казао је Јовановић.

Према његовим ријечима, на подморници се, због недостатка кревета, спавало по систему топлих кревета, односно лежаји су се дјелили по смјенама.

"Нико од чланова посаде, осим команданта подморнице, није имао свој кревет", навео је Јовановић.

Он је додао да је "Херој" пројектован да може да рони до дубине од 210 метара, а брзина кретања подморнице била је 15,3 чворова у подводној, односно 10 чворова у површинској вожњи.

Подморница је била подјељена у три сектора - прамчани, средњи и крмни.

"У прамчаном дијелу, поред торпедног одјелења, налазила се кормиларска станица и навигациони сто, одакле се управљало подморницом, радио-кабина, перископ, који је и данас у функцији и представља посебну атракцију", казао је Јовановић.

Средњи дио подморнице је енергетски одсјек - одатле се давала снага, док су у посљедњем, крмном дијелу смјештени дизел мотори и агрегат, али и уски кревети закачени на ланце, на којима су подморничари спавали.

На самом крају, још један импровизовани али неопходан предуслов за живот чак и дубоко под водом - тоалет са тушем. У задњем дијелу налази се и опрема подморничара у случају удеса, заједно са плутачом са маркерима за декомпресију.

Јовановић је казао да је подморница "Херој" под водом могла да буде 45 дана, али посада никада није остала дуже од 10 дана и то у оквиру обавезних годишњих вјежби.

"Сви који посјете подморницу моћи ће да се увјере да је посао подморничара био један од најтежих", навео је он. Према његовим ријечима, подморница "Херој" никада није употребљена у ратним операцијама. Уз "Хероја", у Порто Монтенегру, изложена је и мала, такозвана диверзантска подморница П-912 "Уна".

 

"Подморница је дуга 50,4 метара, широка 4,7 метара и висока 9,75 метара. Овај ратни брод, тежак 706 тона, поринут је 21.августа 1967. године у бродоградилишту специјалних објеката у Сплиту", казао је Јовановић.

Према његовим ријечима, у скоро 23 године активне службе, прије него што је заувјек извучена из мора на обалу 1991. године у Тивту, подморница "Херој" је имала укупно 726 пловидбених дана, чак 910 роњења и прешла је укупно 46.659 наутичких миља, што је еквивалент пловидби два пута око земаљске кугле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана