Ново правило у Црној Гори: Нико вас не може натјерати да изнајмите лежаљку!

Vijesti.me
Ново правило у Црној Гори: Нико вас не може натјерати да изнајмите лежаљку!

Закупци плажа немају право да улазак на купалиште условљавају изнајмљивањем плажног мобилијара, саопштено је из Јавног предузећа Морско добро.

Представници овог предузећа апеловали су на грађане и туристе да уочене неправилности или евентуалне непријатности пријаве на туристички телефон 1300.  

"Условљавање уласка на плажу изнајмљивањем плажног мобилијара представља грубо кршење правила, и надасве, лош и недомаћински однос према госту. Апелујемо да, уколико неко дође у такву ситуацију, одмах пријави корисника купалишта, чије се име налази на информативној табли на улазу на плажу, на туристички телефон 1300", казали су представници Морског добра агенцији Mina-business.

Они су додали и да ће пријава одмах бити прослијеђена надлежној инспецији, док ће Морско добро реаговати у оквиру својих надлежности.

Из Морског добра објаснили су да једино на хотелским купалиштима плажни мобилијар може бити распоређен на читавој плажи. Закупци осталих плажа морају да обезбједе половину купалишног простора од плажног мобилијара, а непоштовање тог правила санкционише надлежна Туристичка инспекција.

Правилником је, како су казали, предвиђено и да простор уз море буде слободан за нормалну комуникацију, што важи и за слободну и за половину плаже под лежаљкама.

Законом о туризму је забрањено наплаћивање улаза на плаже, као и условљавање обавезним коришћењем плажног мобилијара Из Морског добра су подсјетили и да је Законом о туризму, забрањено наплаћивање улаза на плаже.  

На плажама је, такође, забрањено издавање скутера и других пловних објеката на моторни погон, кретање пловила на моторни и џет погон у воденом простору ограђеног купалишта, присуство домаћих животиња и кућних љубимаца, осим на за то предвиђеним локацијама, као и кретање и паркирање возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана