Нова концепција летења у Великој Британији

Танјуг
Нова концепција летења у Великој Британији

Велика Британија због све већег загушења на великим аеродромима развија нову концепцију пружања услуга авиотранспорта, која предвиђа децентрализацију и специјализацију ваздухопловних пристаништа.

Загушења у авиосаобраћају, посебно на великим цвориштима, постала су проблем с којим се развијене земље неуспешно боре, јер су саобраћајни капацитети за трансфер путника из градова ка аеродромима и обрнуто недовољни, саопштило је Удружење линијских пилота Србије.

Број путника се из године у годину увећава, али и број авиопревозника. Манстон Интернешнел се налази на нешто више од 100 километара од Лондона, и то је 17. у низу британских аеродома који ће директном линијом бити повезан са Амстердамом.

Компанија КЛМ, која послује у оквиру групације Ерфранс КЛМ, обављаће ка овом аеродрому саобраћај два пута дневно, авионом Фокер 70. На овај начин ће становници југоисточног дијела Британије имати брз приступ аеродрому Шипхол, што ће им омогућити да лете на више од 190 дестинација широм свијета.

Организација ABTA, која постоји већ 60 година, а чији је рад усмjерен ка обједињавању и рационализовању транспортних и услужних капацитета Британије, истиче да тој земљи предстоје корените промjене у домену транспорта.

Анкете ове организације указују да у Лондону више од половине путника долази на аеродроме аутомобилима или таксијем, а да свега трећина користи услуге подземне жељезнице.

Путници су највише незадовољни временом које проводе на путу до аеродрома, а затим и временом које изгубе у транзитним летовима. Измјештање интерконтиненталних летова из великих центара је можда рјешење, медутим ABTA указује да се ни тим поступком неће "рашчистити гужва" у авиосаобраћају.

Систем саобраћаја би требало, прије свега, децентрализовати а затим редефинисати капацитете за пријем ваздухоплова. Велике ваздушне луке би требало, како је наведено, да буду ослобођене од локалног саобраћаја и пословне авијације. У дугом кораку би се омогућило боље регионално повезивања мањих аеродрома у Британији с околним међународним чвориштима, што се може видјети кроз пример аеродрома Манстон.

Тако би се и аеродромска предузећа специјализовала за одређену врсту саобраћаја. Мањи аеродроми би преузели пословну авијацију, нешто већи локални би преузели саобраћај, а услужни капацитети великих аеродрома би били усмјерени на проток путника у дуголинијском саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана