Нова година у Паризу

Данијела Стоканић
Нова година у Паризу

Париз, град љубави и романтике одлично је мјесто за славље, а прекрасно освијетљени "Chames Elyséеs" довољан је разлог за посјету овом граду. Град свјетлости нуди безброј могућности за добар провод, између осталог, једно је од најузбудљивијих и најљепших мјеста за дочек, било да волите клубове, романтичне вечере, или једноставно чашу шампањца у најужем кругу пријатеља.

Французи дочек Нове године зову "la Saint Sylvestre". Он се обично слави са празником Силвестарска ноћ, посвећена папи светом Силвестру. Ту вече они конзумирају посебна јела попут плодова мора, као што су остриге и пића као што је шампањац.

Шампањац или пјенушаво бијело вино је обавезно пиће за новогодишњу ноћ у Паризу. Кувано вино и цајдер или алкохолно пиће направљено од сока од јабуке или крушке су сљедећи по реду. Уобичајена посластица су чоколаде или бомбоне које пуцају попут петарде када се отворе из омота. Могу се купити у сваком маркету. Ватромет и петарде се легално продају на велико изненађење многих.

Постоји неколико мјеста на којима како Парижани, тако туристи који одлуче да најлуђу ноћ проведу управо у граду свјетлости, окупљају се за одбројавање. Једно од таквих мјеста су Јелисејска поља или како они воле да кажу центар дешавања. Окупљање почиње око 21 час. Гдје год да се стационирате, имаћете предиван поглед на Ајфелов торањ који се претвара у праву игру свјетлости у поноћ.

Плато испред Базилике светог Срца на Монмартру је такође омиљено и нешто мирније мјесто да испратите стару годину. Одавде се пружа изванредан поглед на град, па ћете моћи да испратите сваки ватромет. Иако је гужва напољу, овдје се забава углавном одвија по бројним баровима, кабареима и клубовима.

У престоници кулинарства подразумијева се да можете пронаћи бројне ресторане који у својој понуди имају специјалне новогодишње јеловнике, неке по разумним цијенама, неке за мало дубљи џеп. А уз вечеру није на одмет ни да се забавите уз кабаре шоу. Нова година је савршено вријеме да се препустите свим париским клишеима.

И у туристичкој агенцији "Адријатика лајн" истакли су да за прославу новогодишње ноћи у Паризу, са поласком из Београда авионом, неопходно је 545 евра. У цијену је урачунато шест дана у хотелу са четири звјездице.

"Картијер" на Монмартру

Стотину година стар ресторан "Картијер" на Монмартру са све ентеријером од месинга, ламперијом, огледалима на поду и плафону, савршено је мјесто да се започне вече са класичним француским јелима која коштају упола мање него у многим другим ресторанима у истом крају. Послије вечере, прошетајте ка споменику "Le mur des je 'aime" величине 40 квадратних метара, на којем је на 250 језика исписано "волим те".

Нема музике на улици

Услуге                                    Цијен

Смјештај                                од 200 КМ

Новогодишња  вечера        100 КМ

Чаша шампањца                   50 КМ

Кафа                                            8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана