Њемачка: Водич кроз најбоље божићне вашаре

Дојче веле
Њемачка: Водич кроз најбоље божићне вашаре

Изгледа да скоро сваки град и село у Њемачкој имају божићни вашар са неким својим шармом и карактером. Разноликост ових вашара је бесконачна, а њихов изглед варира од кичастих до елегантних. Сарадници Дојче веле редакције саставили су мали водич кроз најбоље божићне вашаре у Њемачкој.

Кулиса за хуманост у Берлину

Мој омиљени божићни вашар је онај магични на тргу Гендармен у Берлину. Тамо је атмосфера веома аутентична, пошто се у позадини налазе њемачка и француска катедрала, као и концертна дворана. Овдје можете да пронађете стилизоване традиционалне рукотворине, као и оне модерније. Свиђа ми се и то што 1 евро и 40 центи од сваке цијене иде у добротворне сврхе – Ивон Омсен, канцеларија секретара Дојче велеа.

Средњовјековне свечаности у Дрездену

Ако волите средњовековне спектакле, онда морате да свратите на божићни вашар на тргу Шталхоф у Дрездену.Вашар се налази у некадашњем дворишту за турнире дрезденског замка, а људи су обучени у средњовјековну одјећу и продају кожне торбе и сребрни накит. Умјесто божићне музике, свуда около можете да чујете одјеке ковачког чекића – Фредерик Милер, аутор.

Божић на броду у Емдену

Свиђа ми се атмосфера у градовима који имају луке. У Емдену, малом граду на самом сјеверу Њемачке, близу границе са Холадијом, божићни вашар није само на обали, већ и на броду. Бродови који се налазе у старој копненој луци су украшени свјетиљкама, а тамо можете да купите све што може да вас усрећи и угреје: кувано вино, супу од грашка, па чак и божићни мени. – Ан Термехе, уредница Дојче велеа.

Мултикултурални Божић на берлинском Нојкелну

Мој омиљени божићни вашар је онај у Риксдорфу, четврти унутар берлинског Нојкелна. Тамо је веома удобно и изврсно мирише. Риксдорфски божићни вашар има традиционални дух, али је атмосфера ипак динамична. Потпуно је мултикултуралан – колико год кругова да направите око вашара, увијек ћете пронаћи нешто ново – Анги Фишер, асистент уредника.

Бајковити Божић у Ерфурту

Позадина дјелује као да је из неког празничног филма. Ерфутска катедрала и црква Севери су окићене празничним свјетиљкама, а тик испред њих налазе се дрвене кућице у којима можете да купите рукотворине направљене у Тирингији, украсе за јелку или грнчарију. И, наравно, свуда око вас мирише чувена тирингијска печена прасетина. Овај божићни вашар је регионалан и романтичан – Керстин Шмид, уредница.

Секси Божић у Хамбургу

Неки то воле вруће – ако се проналазите у тој изреци, свакако треба да посјетите божићни вашар на Репербану, улици у хамбуршкој четврти Занкт Паули, која је чувена по ноћном животу и четврти црвених фењера. Ту можете пронаћи чоколаде са еротским мотивима и праве секси-играчке. А унутар шатора за стриптиз, анђели и тајни Дјед Мразови скидају се до голе коже – Франциска Бисдорф, Дојче веле ауторка.

Божић у старој берлинској пивари

Мој омиљени божићни вашар је дефинитивно онај у „Културбраурај", тј. у бившој пивници која је претворена у културни центар. Тамо волим да попијем чашу куваног вина, да поједем кобасицу и можда се који пут провозам на рингишпилу. А када се смрзнете напољу, увијек можете да побјегнете у биоскоп који се налази одмах поред. – Кристијан Хофман, Дојче веле уредник.

Опуштени Божић у Висбадену

Ја баш и не волим божићне вашаре; гужве су превелике и то ме нервира. Ипак, божићни вашар у Висбадену је пун погодак; пријатно ме је изненадио својом опуштеном атмосфером, пригушеним свјетлима и љупким рукотворинама. Ту је чак и носталгични карусел због којег сам застала и загледала се у старе дрвене коњиће и плафон осликан мотивима из бајки – Кристина Дајке, Дојч веле уредница.

Носталгични Божић у Ротенбургу

Мислим да је божићни вашар у баварском граду Ротенбург об дер Тауберу веома дирљив. Подсјетио ме је на дјетињство, јер изгледа као да је испао директно из неке бајке. Средњовјековна градска кућа и полудрвене куће у историјском граду су савршено окружење за божићни вашар. Можете да купите традиционалне њемачке божићне колачиће и ексклузивне рукотворине. – Ута Гајзер-Худ, Дојче веле ауторка.

Божић у задњем дворишту у Берлину

Мој апсолутно омиљени божићни вашар налази се у задњем дворишту хотела Михелбергер у Берлину. Тамо никада нема превише људи, зато што је завучен. Тамо можете да чујете сјајну алтернативну божићну музику и да добијете врело буре које ће вас загрејати. Можете да купите ручно израђене божићне поклоне и, на крају, тамо се продаје најбоље кувано вино у цијелом Берлину! – Никол Фрелих, Дојче велеводитељка.

Органско кувано вино у Келну

Стварно ми се свиђа мали слатки божићни вашар у Градској башти у Келну. Можда није толико уређен као онај који се налази код катедрале, али нема толико гужве и атмосфера је опуштенија. Уз то, то је једини божићни вашар у граду који продаје домаће органско кувано вино из локалних винограда. Прост - Живјели! – Ан Софи Брендин, Дојче веле новинарка.

Божић освијетљен звијездама у Мајнцу

Божићни вашар у Мајнцу ме данас одушевљава исто колико и када сам имала шест година и први пут била тамо. Изнад ваше главе сија толико свијетала! Плафон шатора дјелује као да је сачињен од милиона звијезда. Иза тога је величанствена црвена катедрала. Овдје је атмосфера заиста јединствена. – Сандра Марија Гроневалд, Дојче веле водитељка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана