"Ни на небу, ни на земљи": Како су Грци сачували своју културу?

Agencije
"Ни на небу, ни на земљи": Како су Грци сачували своју културу?

Метеора (Μετέωρα) би у слободном преводу значило "међу облацима", а представља скуп православних манастира подигнутих на високим неприступачним стијенама у Грчкој, у области Тесалија.

Стијене се налазе између мјеста Каламбака и Кастраки, а данас не привлаче само велике вјернике, већ и многе туристе који су радознали тајанственошћу Метеора.

Први становници ових стијена били су присутни још пре 50 миленијума који су живјели у пећинама и пукотинама стијена, а пронађена је и заштита од хладног вјетра на улазу у једну пећину стара 23.000 година.

Први значајни становници за даљу судбину ових стијена били су акети. Они су у почетку живели самачки живот, виђајући се само за вријеме молитве, да би у 11. вијеку Метеори постали њихов стални дом, чија важност се повећала онда када је турска војкса освојила Грчку и када су неприступачне стијене биле једно од ријетких мјеста гдје је било могуће сакрити и сачувати културу и вјеру.

Монаси су до манастира доспијевали уз помоћ кожних мердевина и мрежама од канапа, а степенице и стазе које данас воде до врха стијена саграђене су тек у 20. вијеку.

 

Верује се да је на Метеорима некада било више од 20 манастира, а данас је сачувано свега шест. Агиоу Николаоу Анапафсас (Манастир Светог Николе Анапауског) је изграђен у 15. веку, а највреднија фреска у њему је из 1527. године и приказује Адама како у рају даје имена животињама.

Агиас Варварас Роусаноу (Манастир Свете Варваре) је подигнут на рушевинама старе цркве 1545. године, а 1517. године је саграђен Варлаам (Манастир Варалам) који красе фреске Франгоса Кателаноса.

 

Најпознатији манастир на Метеорима је Мегалоу Метеороу (Велики Метеор или Манастир Преображења). Овај манастир се налази на највишој стени, а изгрђен је 1382. године, а најочуванији је од свих, делом и због тога што је српски краљ Симеон Урош своје богатство дао манастиру и у њему се замонашио, то је разлог и због којег се неке од највреднијих фресака Грчке налазе овде.

 

До манастира из 15. века Агиа Триада (Манастир Свете Тројице) потребно је прећи 140 степеника уклесаних у стене које пролазе крај цркве Светог Јована Крститеља.

Агиоу Стефаноу (Манастир Светог Стефана) је најмлађи од ових манастира, а изграђен је 1798. године. Овај манастир је бомбардовала немачка војска за време Другог светског рата, верујући да се у њему крију побуњеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана