Нестварне сцене Исланда

Aгенције
Нестварне сцене Исланда

Ријетко која земља плени својом љепотом и мистичношћу као Исланд. Можете да путујете свијетом уздуж и попреко, али тешко ћете да нађете много љепших мјеста од "земље ватре и леда" .

Стиан Рекдал прешао је више од 4800 километара и направио више од 40.000 фотографија Исланда током три недјеље и онда направио невјероватан "time-lapse" видео.

Исланд је острвска земља у сjеверном Атлантику и налази се између Гренланда, Норвешке и британских острва. Површина Исланда је 103.125 км², а по процjени из 2009. имао је 317.593 становника. Главни и највећи град ове сjеверноевропске земље је Рејкјавик. Према „Књизи о насељавању", насељавање Исланда је почело 874. године, када је норвешки старjешина Инголфур Арнарсон постао први стални становник острва. И раније су други посjећивали острво и остајали током зиме. У слиједећим вијековима људи нордијског и келтског поријекла су се населили на Исланду. Од 1262. до 1918. Исланд је био дио Норвешке, а затим Данске. Све до 20. вијека становништво Исланда се бавило углавном рибарством и пољопривредом. Од 1994. држава је постала део Европског економског простора, чиме је омогућено мењање облика привреде, од рибарства ка финансијским услугама.

Исланд има слободну тржишну економију са релативно ниским порезима у поређењу са осталим чланицама ОЕЦД, али у исто вријеме очувао је нордијски систем благостања који пружа универзалну здравствену заштиту и високо образовање за своје становнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана