Несебар - бисер Црног мора

Данијела Стоканић
Несебар - бисер Црног мора

Несебар, град смјештен у бугарској области Бургас, често називају “бисер Црног мора” или “бугарски Дубровник”. Он је једно од главних туристичких мјеста на Црном мору, с много одмаралишта, од којих је највећа и најпосјећенија Сунчана плажа у сјеверном дијелу града. Осим тога, Несебар је богат музејима и културно-историјским споменицима, који говоре о његовој историји.

СТАРИ ДИО НЕСЕБАРА има богату историју, јер се често налазио на границама разних царстава. Смјештен је на полуострву које је некада било острво, а с копном је повезан вјештачким уским насипом. Због својих карактеристика стари дио града је уписан на УНЕСЦО-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи 1983. године.

Несебар се често спомиње као град с највише цркава по глави становника. Од средњовјековних споменика у Несебару се налазе Стара бискупија или Света Софија, црква Госпе Њежне, црква Светог Ивана Крститеља...

Током турске окупације изграђене су само црква Светог спаса и црква Светог Клемента у 17. вијеку, које су мале, али украшене фрескама. У том су периоду никле бројне дрвене куће које су типичне за црноморску обалу.

СУНЧАНА ПЛАЖА ЈЕ МЈЕСТО са најдужом и најширом обалом у Бугарској, по којој се простиру безбројни хотели између пјешчаних дина. Ово љетовалиште дефинитивно оправдава своје име, јер у периоду од маја до октобра има више од 1.500 сунчаних часова.

Несебар је мјесто у којем је све подређено туристима. Домаћини су се побринули за бројне атракције, како се гости за вријеме боравка не би досађивали. То мјесто је идеално за оне који су жељни културне забаве.

АКВА ПАРК НЕСЕБАР један је од највећих водених паркова у цијелој Бугарској, који туристима гарантује не само одличну забаву, него и богату понуду различитих ресторана.

Међународна смотра фолклора, бројни концерти озбиљне музике и наступи различитих музичких група само су нека од дешавања током љета.

Они који преферирају савремен начин забаве могу провести угодно вријеме у ноћним и диско клубовима, које је тешко избројати.

Историја

Несебар је један од најстаријих градова у Европи. Настао је већ 1000. године прије нове ере. Након што су га заузели Грци, почео је снажно да се развија. У сљедећим вијеку градом влада Византија, а улога града и његове околине је знатно смањена. Половином 15. вијека Несебар прелази у руке Турака, а 1878. године службено је прикључен Бугарској.

 

УСЛУГЕ                                                                               ЦИЈЕНЕ

Ноћ с доручком у хотелу с пет звјездица                    од 70 КМ

Приватни смјештај (ноћење)                                           од 6 КМ

Сок                                                                                          од 2 КМ

Кафа                                                                                    од 1,5 КМ

Ручак                                                                                       од 6 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана