Нешател - град дворац

Јелена Бјелица, putovnica.net
Нешател - град дворац

На обали Нешатела, највећег језера у потпуности смјештеног у Швајцарској, смјестило се истоимено мјесто, уједно и сједиште кантона који се, такође зове Нешател.

То је градић са нешто више од 30.000 становника, што га сврстава међу двадесетак најмногољуднијих градова у Швајцарској. Препознатљив је по карактеристично жутим зградама, што је посљедица коришћења камена пјешчењака у њиховој изградњи пише портал putovnica.net.

НАСТАО ЈЕ ШИРЕЊЕМ из "новог дворца", по којем је и добио име Нешател (Neuchatel или Neuenburg). Овај дворац, саграђен крајем 10. вијека, био је поклон краља Рудолфа Другог од Бургундије својој жени.

Обновљен је у 15. и 17. вијеку и данас је сједиште кантоналне власти. Дворац је препознатљив по бројним већим и мањим торњевима, међу којима се посебно истичу два која припадају главној градској цркви.

У једној од многобројних уличица налази се и Tur de Diese, торањ препознатљив по црвеном часовнику који се налази на њему. Изграђен је у десетом вијеку у сврху заштите дворца.

Дворац је идеална полазна тачка за разгледање града, јер се налази на висини с које се пружа одличан поглед на мјесне кровове, језеро и околне планине, па се с ње може полако спуштати и током шетње видјети бројне знаменитости.
ЈЕДАН ОД ПРЕПОЗНАТЉИВИХ симбола овог града су бројне фонтане, карактеристичне по шареним и занимљивим скулптурама уз које се налазе.

Нешател је град с много разних догађаја и мноштвом културних институција. У њему се налазе Музеј историје, умјетности и аутомата Jaquet-Droz, Природословно-историјски музеј, Етнографски музеј, La Maison du Concert, старо градско позориште из 18. вијека и друге институције.

Ту је и музеј Латенијум, од центра града удаљен неколико километара, који је посебна атракција. Латенијум је комплекс са археолошким парком и музејом у којем се посјетиоцима на врло занимљив начин приказује живот локалног становништва од жељезног доба све до средњег вијека.

НЕШАТЕЛ ЈЕ И ГРАД гастрономије - познат је по својим виноградима и квалитетним винима. Многима ће ипак привлачнија бити једна слатка "тајна" а то је да је Нешател мјесто у којем је Филип Шукард 1825. године отворио своју прву продавницу и ударио темеље предузећа које је 76 година касније на тржиште лансирало најпознатију европску чоколаду - препознатљиво љубичасту "Милку".

Нешател је познат по свом универзитету и фудбалском клубу.

Град је центар високе и микротехнолошке индустрије.

Историја

Нешател се први пут помиње 1011. године. Локални кнезови управљали су овом територијом све до 1458, када постаје посјед династије Orleans-Longueville која њим управља све до 1707. године. Послије тога власт преузимају пруски краљеви у чијим је рукама Нешател био све до 1848. Град и кантон дио су Швајцарске од 1814. године.

Град је био познат по латинским називима Novum Castelum, Novum Castrum, Neocomun, Neufchastel, а средином 18. вијека добио је данашњи облик Нешател (Neuchatel). Сви ови називи имају једно значење - нови дворац.

УСЛУГЕ                          ЦИЈЕНЕ:

Преноћиште                  од 80 КМ

Брза храна                    од 8 КМ

Пиће                               од 6 КМ

Кафа                               од 4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана