Необично Гробље безимених у Бечу

Aгенције
Необично Гробље безимених у Бечу

Чудна атмосфера влада на "Гробљу безимених" у Бечу. С једне стране влада необична тишина међу скромним гробовима, с друге стране чује се бука лучке свакодневице. На неким гробовима положени су цвијеће и вијенци. На таблама стоји "Непознат" или "Безимен".

Ово необично гробље налази се у 11. бечком округу „Зимеринг" у предјелу „Алберн" у близини луке „Албернер Хафен". Тачније, ријеч је о два гробља, од којих је данас само један као такав препознатљив.  

Године 1840. На том мјесту су први пут сахрањени остаци непознате особе, чије тијело је избацио Дунав. Водени вртлог је и раније на овом мјесту (на 1.918,3 километру) поред разних ствари избацивао и тијела утопљеника распаднута до непрепознатљивости. Идентификација је углавном била немогућа, регуларна сахрана изостављена а лешеви закопавани без обиљежја на мјесту гдје их је Дунав избацио. Тако је настало прво гробље, које је често страдало од поплава а данас зарасло у коров. На том гробљу почива 478 жртава Дунава.

Тек захваљујући тадашњем предсједнику округа Албину Хиршу, 1900. године је уз добровољну помоћ радника из Зимеринга подигнуто друго гробље које се до данас одржава.  

Године 1935. гробље је опасано заштитним зидом и добило малу капелу. Када је 1939. године изграђена лука "Албернер Хафен" и житни силоси у њеној близини, промењен је ток Дунава и на том мјесту вода више није избацивала лешеве.

Свако пронађено тијело закопано је у дрвеном ковчегу, који је донирала једна столарска радња. Од 1957. године гробље се налази под окриљем Секретаријата за културу града Беча. Гробар, Јозеф Фукс, добровољно се до своје смрти 1996. године бринуо о гробљу и на сваки гроб поставио једноставне крстове од кованог гвожђа. За свој допринос је од покрајине Беч добио златну значку за заслуге. Данас његови потомци добровољно брину о гробљу.

Сваке године удружење рибара у знак сјећања на безимене, одржи помен и у Дунав пусти мали сплав сачињен од вијенаца и цвијећа.  

Услијед регулације водотока данас се ријетко дешава да на том мјесту Дунав избаци људски леш. Ако се и догоди онда се удављеник сахрањује на Централно окружно гробље, а не на „Гробље безимених".  

Ово гробље међу туристима важи као тајно мјесто које треба посјетити, а томе је доприњео амерички филм „Before Sunrise" који је у једној секвенци сниман управо на „Гробљу безимених" у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана