Необични фестивали широм свијета

Агенције
Необични фестивали широм свијета

Почетак јесени одличан за упознавање с новим мјестима због низа традиционалних фестивала који се одржавају широм свијета.

За туристе који у сезони љетњег одмарања нису задовољили своју страст за путовањима, почетак јесени одлично је вријеме за упознавање с новим мјестима због низа традиционалних фестивала који се одржавају широм свијета. Те манифестације су живи музеји древних традиција и културе који чувају локалне посебности у глобализованом свијету. Зато су за туристе савршена прилика за истинско упознавање са земљом или градом у који су дошли.

„Краљице“

Швајцарска регија Вале позната је по својим ски-стазама, али и по много чуднијем „спорту“ који се овдје одржава сваког прољећа и јесени. Краве ердингер, мале али агресивне „звијери“, међусобно се нагуравају како би се одлучило која ће постати краљица стада.

Иако се ритуал одвија вјековима, швајцарски фармери организују ове „борбе“ као туристичку атракцију од двадесетих година прошлог вијека, и то сваког 30. септембра.

Урме

На крају бербе урми у Гадамесу, Либијци одлазе у стари дио града који се налази на Листи свјетске културне баштине како би јели урме и славили. Становници модерног града враћају се у своје старе родитељске куће, често ненасељене већ тридесетак година, отварајући њихова врата пјесми, плесу и јавној забави за све посјетиоце.

Сеновити стари град посебан је и због мреже наткривених пролаза који пружају уточиште од сахарског сунца. Ова фешта одржава се средином октобра и траје три дана.

Вегетаријанци

Тајландско највеће острво Пукет, названо „бисер југа“, изгледа спектакуларно током вегетаријанског фестивала који слави кинеска заједница. Догађај означава почетак мјесеца таоистичког великог поста, када побожни таоисти избјегавају да једу месо и све мјесне прерађевине.

Фестивал почиње процесијом и културним догађањима у пет кинеских храмова. Најважнија локација је храм Јуи Туи, модерни анекс најстаријег кинеског храма у Пукету. Фешта почиње 15. а завршава се 23. октобра.

Проводаџисање

Са око хиљаду келтских становника, градић Лисдунварна, или скраћено Лисдун, чувен је по бањама и традицији спајања парова (у локалном жаргону „басадири“). Будући да локалне Купидоне, који умјесто љубавне стрелице у рукама држе пинту Гиниса, бије глас да могу да помогну у проналаску партнера, ово мјесто је у вријеме фестивала пуно самаца који трагају за љубављу.

Уз традиционалне ирске забавне садржаје, попут аматерске трке коња, на фестивалу се одржавају и модерни облици спајања парова као што су тзв. спид-дејтинг викенди. Овај чудни фестивал траје од посљедње недјеље августа па све до прве недјеље октобра.

Трке патака

Живописна трка патака није нимало налик опасној шпанској трци бикова. Заправо, такмичарке у трци између два моста уопште нису праве патке већ жуте гумене играчке које се, иначе, углавном налазе у купатилима.

У овој јединственој трци која се одржава на ријеци Некар „учествује“ више од 7.000 гумених играчкица, а власник побједнице осваја туристички ваучер вредан 1.000 евра. Ту је и низ утјешних награда за остале учеснике. Трка гумених паткица традиционално се одржава 6. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана