Некадашњу престоницу дијаманата сада гута пијесак

Business Insider
Некадашњу престоницу дијаманата сада гута пијесак

Пустиња у јужној Африци је вјероватно посљедње мјесто гдје можете очекивати да пронађете мало парче њемачког начина живота.

Али, у живом пијеску пустиње Намиб у Намибији, напуштено село Колманскоп стоји као тестамент њемачке колонизације с почетка 20. вијека. Колманскоп лежи на око 12 километара од обале Атланског океана. 

Град се уздигао око рудника дијаманата и брзо постао један од најбогатијих градова у јужној Намибији, земљи која је била њемачка колонија до Првог свјетског рата.  

Дијамантска поља била су толико обилна да поједини свједоче како су драги каменчићи могли да се купе право из пијеска.

Град је посједовао многобројне погодности укључујући болнице, казино, фабрику леда и електрична постројења, па чак и сопствени базен. Колманскоп је и данас видљива њемачка заоставштина са нетакнутим вилама и продавницама и многобројним знацима на њемачком језику.  

Међутим, када су Нијемци изгубили рат, а индустрија дијаманата премјештена у друго мјесто, град је ускоро изгубио свој просперитет, те је 1954. и потпуно напуштен.  

Данас служи као туристичка атракција гдје знатижељни могу обићи куће напуњене пијеском будући да пустиња полако преузима цио град. Неке куће су напуњене пијеском чак и до плафона. Ипак, неколико њих је и рестауирано. Многе се налазе у оронолом стању на удару пустињског вјетра.  

Велики дио ове области и даље је активно дијамантско поље и до њих је могуће стићи само уз посебне дозволе.  

Како се Колманоскоп развијао?

Наводно, жељезнички радник је пронашао огорман дијамант у пијеску 1908. године. Гласине су се брзо прошириле и дијамантска грозница је узела маха. Колманоскоп је ускоро постао центар дијамантске индустрије.  

Пруга која пролази кроз мјесто доприњела је његовом развоју. На свом врхунцу, након Првог свјетског рата, град је имао око 1.200 радника и становника.

Међу својим луксузним садржајима, Колманскоп је посједовао и позориште и куглану.  

Град је редовно имао струју, а снабдјевање водом вршило се пругом, што је био и један од првих жељезничких система у Африци.  

Стновници су имали прекрасан поглед на пустињу Намиб која сада полако гута цио град.  

Град је такође служио и као мјесто за снимање филмова. Такође је био популаран и међу фотографима који се надају да ће успјети да га ухвате прије него што га пустиња прогута. Продице богатих функционера одавно су се иселиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана