Највиши камени торањ на свијету: Чудо природе које је двоструко више од Ајфеловог торња

National Geographic
Foto: National Geographic/printscreen

У далеком плаветнилу Тасмановог мора налази се импозантни камени торањ висине 562 метра и оштрих ивица попут бодежа. Иако је сан многих авантуриста да освоје његов врх, пењање на ово чудо природе је строго забрањено.

Највиши камени торањ на свијету, Болова пирамида, изгеда попут оштрог сјечива које израња из Тасмановог мора, рубног мора Тихог океана. Ова стијена се налази између источне обале Аустралије  и острва Тасманије на западу и Новог Зеланда, Норфолка и Нове Каледоније на истоку.

Са својих невјероватних 562 метра висине, који извиру из великог плаветнила, Болова пирамида изгледа као да додирује облаке. Пирамида је заправо остатак врха угашеног вулкана који је остао изнад воде, а вулкан је посљедњи пут био активан прије седам милиона година. Многи је називају и Аустралијским Монт Еверестом, а готово двоструко је виша од Ајфеловог торња.

Болова пирамида је станиште разних птица, риба, и других морских бића. Својом импозантношћу привлачи и морепловце, пилоте, као и пењаче који сањају о томе да се попну до врха.

Први човјек за којег се зна да је угледао тај огромни камени торањ био је Хенри Бол, који га је, једноставно, назвао по себи. Хенри је 1788. године овим водама пролазио бродом Саплај, превозећи досељенике на Норфолк.

Око 20 километара од пирамиде налази се острво Лорд Хау са кога чамци неријетко крећу према Боловој пирамиди како би се дивили нестварној величини тог споменика природе. Тек ретки пењачи су успјели да се изборе са јаким таласима како би се попели на врх пирамиде.

Ипак, таласи су тек почетак мука. Крхке стијене које се одрањају у море представљају велику опасност и управо због тога је и пењање на пирамиду забрањено. Казна за непослушне је 5000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана