Највећа пећина на свету се спрема за туристе

Telegraph.co.uk
Највећа пећина на свету се спрема за туристе

Недавно поутпуно истражена највећа пећина на свијету, Сон Донг у Вијетнаму ће у августу слиједеће године бити отворена за посјетиоце.

Пећину која је толико велика да би у њу могле да се смјесте читаве улице са зградама и у којој влада специфична клима у којој буја растиње и живе разне животниње, биће могуће посјетити у специјално организованом шестодневном програму, који обухвата обилазака Нациналног парка Понг На Ке Банг, од чега су три дана предвиђена у величанственој пећини коју је локално становништво открило још деведесетих година, али је потпуно истражена тек недавно када је једна екпедиција пронашла уски стрми улаз у њу.

Туре ће водити тим водича експерата, а у групи неће моћи да буде више од 8 осам људи кој ће се кретати долином ријека и који ће имати приликуи да се упознају са животом локалног становништва.

У самој пећини имаће прилику да виде фантастичне пећинске формације попут сталагнита од преко 80 метара и литице високе 250 метара, а није немогуће да ће се сусрести и са богатим животњским врстама које настањују ову пећини попут мајмуна и лисица.

Сама пећина је широка и до 200 метара, висока 150, а дугачка преко 9 километара, а шест туриста из Норвешке, Русије, Аустралије и Норвешке који су прије шест седмица успјели да потпуно истраже ове подземне тунеле.

Пећина Сон Донг се налази у вијетнамској провинцији Кванг Бин и чини мрежу од скоро 150 пећина које још увијек нису потпуно истражене, а шестодневни аранжман који укључује посјету и боравак у пећини ће коштати око 3.000 америчких долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана