Најугоднији градови за живот су...

Tанјуг
Најугоднији градови за живот су...

Мумбај је према истраживању шведске фирме Ериксон Консумер Лаб, други на свјетској листи градова рангираних по погодностима за живот.

Раније знан као Бомбај, је главни град индијске савезне државе Махараштра, је четврти најмногољуднији град у свијету, са становништвом у ширем подручју које премашује 20,5 милиона.

За квалитет живота у граду кључан фактор је „повезаност", пренијели су индијски медији. Стокхолм је заузео прво место на листи, док је Бомбај, пословни центар Индије, друге најмногољудније земље на свијету (1,25 милијарди људи) рангиран испред великих градова попут Њујорка, Лондона и Лос Анђелеса.

Истраживање са 1.500 учесника по граду урађено је у Каиру, Јоханесбургу, Мумбају, Стокхолму, Пекингу, Москви, Сао Паулу, Токију, Сеулу, Лондону, Лос Анђелесу, Њујорку и Хонгконгу.

"Урбанизација је глобални тренд. Становништво у великим градовима расте за 7.500 људи на сат и грађани дефинитивно осећају стрес и посљедице пренасељености. Истраживали смо, такође, како коришћење информатичких и комуникационих технологија (ICT) утиче на живот у градовима", изјавио је Михаел Бјорн, вођа истразивацког тима фирме Ериксон консјумер лаб.

Према овом истраживању, просjечно вријеме дневног путовања у наведеним градовима је око 2 сата и 20 минута.

Људи су много опустенији кад тачно знају колико им времена треба да стигну до свог одредишта, самим тим могу своје вријеме много ефикасније да искористе.

По Бјорну, паметни телефони постају незаменљив алат у дневном превозу кроз град.

"Велики градови су расадници креативности, спајају многе људе из различитих животних прича.

Велики број социјалних контаката у таквим градовима чини живот много привлачнијим", навео је званичник Ериксона.

Становници ових градова највише цијене велику понуду ресторана, кафића, тржних центара, супер маркета и других забавних услуга.

Поред тога, на цијени су и квалитетна мрежа за мобилну телефонију, као и ефикасан систем водоснабдевања.

Према истразивању, грађани су се највише жалили на гужве у саобраћају, паркирање, квалитет ваздуха, општу чистоћу и начин комуникације са градским службама.

Резултати истраживања даље откривају да су зене у Мумбају и Токију срећније од мушкараца. У Каиру и Сеулу млађи су срећнији од старијих грађана, док је ситуација супротна у Мумбаију, Токију и Стокхолму, у којима су старији грађани много задовољнији.

Мумбај је, такође, један од 10 највећих комерцијалних центара у свијету у смислу протока финансијских средстава, пошто се у њему ствара пет одсто индијског укупног домаћег производа (процијењеног у 2011. на 4,457 билиона мјерено паритетом куповне моћи, PPP, или тржишним цијенама), 25 одсто индустријске производње и по 70 одсто поморске трговине Индије, односно капиталних трансакција у привреду те земље која је једна од великих економија у брзом успону.

Мумбај је, такође, центар индустрије забаве у Индији, попут филмске и телевизијске индустрије на хинду (Боливуд) и марати, два од 23 званична језика у Индијској унији, као и сједиште водећих научних институција у земљи, посебно нуклеарних.

Пословне могућности које пружа Мумбај, као могућности вишег стандарда живљења које нуди, привлаче досељенике из осталих дијелова Индије, па је тај град и "топионица" многих заједница и култура.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана