Најскупљи градови свијета

Агенције
Најскупљи градови свијета

Париз - Најскупљи град на свијету је престоница Јапана Токио, затим слиједе Луанда, Осака, Москва и Женева, објављено је у студији консултанске британске фирме “Мерсер”.

Међу десет најскупљих градова “Мерсерове” листе нашли су се Сингапур и Цирих који дијеле шесто мјесто, затим слиједе главни град Чада Нџамена, па Хонг Конг.

Европски градови због пада вриједности евра забиљежили су пад у односу на прошлогодишњу листу, тако да се француска престоница Париз нашла ове године на 37. мјесту што је за десет мјеста ниже него прошле године.

Лондон је пао са 18. на 25. мјесто, Рим са 34. на 42, Атина са 53. на 77, Барселона са 66. на 85. мјесто.

У студији се наводи да је у земљама еврозоне најпогођенијим кризом, као што су Грчка, Шпанија и Италија дошло до највећег појефтињења, и то посебно некретнина.

Два најскупља града на америчком континенту Сао Паоло и Рио де Жанеиро, оба у Бразилу, нашла су се на 12. и 13. мјесту, далеко изнад Њуорка на 33. мјесту, који је најскупљи град САД.

Велики број градова САД забиљежио је раст на листи и то у првом реду због јачања долара.

Чак двадесет афричких градова се нашло у првој трећини листе и то прије свега због велике потражње а мале понуде квалитетних и безбједних станова чије цијене достижу огромне суме.

Као и прошле године, најјефтинији град у свијету је Карачи у Пакистану који се нашао на 214, посљедњем мјесту “ Мерсерове” листе, пренео је АFP.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана