Најнеобичнији тунели на свијету

theworldgeography.com
Најнеобичнији тунели на свијету

Тунели су углавном људске творевине које пролазе кроз планине и брда. Али, постоје и тунели широм свијета који имају необичну сврху, изглед или локацију. Управо због своје јединствености, ови су тунели постали и популарне туристичке атракције.

Тунел кроз "Gate Tower" у Осаки, Јапан

Једна од најнеобичнијих зграда у Јапану је "Гејт Тауер" у Осаки. Ова је зграда необичан компромис између власника земљишта и јапанске владе. Пети, шести и седми спрат зграде је тунел и дио аутопута.

 

Тунел Лог, Калифорнија, САД

"Тунел Лог" заправо је дивовско срушено стабло секвоје које се налази на путу у Секвоја Националном парку у Калифорнији. Стабло висине 84 метра и пречника 6,4 метра пало је на сред пута 1937. године. Слиједеће године направљен је тунел кроз стабло - висине 2,4 метра и ширине 5,2 метра и тиме је пут опет постао проходан.

 

Тунел љубави, Клевен, Украјина

Један од најљепших тунела на свијету налази се у близини града Клевен у Украјини - Тунел љубави. То је тунел од стабала, а кроз њега пролази пруга. У том подручју овај предивни тунел главна је атракција и уједно једно од најљепших мјеста у Украјини. Током топлих дана у години стабла олистају и претварају се у зелени тунел дужине скоро један километар, кроз који пролази пруга.

 

Тунел Гуолианг, Кина

Величанствени тунел-пут у планинама Таиханг изградио је тим од 13 мјештана на челу са Шеном Мингчином, а требало им је пет година да га заврше. Тунел је пуштен у промет 1977. године. Дугачак је 1.200 метара, висок је око пет метара и широк је четири метра. Тунел има рупе тако да изгледа као да има прозоре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана