Најљепших 6 тријумфалних капија Русије - подигнуте у част побједе народа FOTO

b92
Foto: принтскрин

Већина је подигнута у част великих ратних побjеда, али нека славе социјалистичко државно уређење. Изабрали смо најзанимљивија међу њима.

Тријумфална врата "Курска превлака" у Курску

Капија је дио архитектонске цjелине подигнуте у част побjеде над нацизмом 1945. године. Изграђена је 2000. године на улазу у град херој Курск, гдjе се 1943. одиграла једна од кључних битака Другог свиетског рата, позната као Курска битка.

У подножју врата су четири фигуре ратника из различитих епоха: од Древне Русије до средине 20. вијека, а на врху је скулптура Светог Ђорђа који копљем убоде змаја.

Тријумфална врата Москве

Врата с кочијама и скулптуром богиње Нике налази се у Москви на Кутузовском проспекту и представља послератну "реинкарнацију" других врата, подигнутих по указу Николаја И. 1934. године.

Цар је, наиме, желiо да се и у Москви нађу спомен-врата у част побjеде руског народа у Домовинском рату 1812. године против Наполеонове Француске налик на ону која је исте 1834. године подигнута у Санкт-Петербургу.

Прва тријумфална врата била су од дрвета. Касније су начињена од камена. Али су 1936. године размонтирана због промена у генералном плану града. Стубови од ливеног гвожђа затим су неколико година лежали на градском тргу, док нису истопљени за потребе наоружања у Другом свjетском рату.

Касније су реконструирана (од 1966. до 1968. године) и добила су данашњи изглед. Тада је поново изливено 150 скулптура, као и 12 нових стубова.

Тријумфална капија Нарве у Санкт Петербургу

Једно вријеме је ова капија била буквално улаз у град. Ту је почела тадашња престоница за оне који су пристизали из Европе.

Врата је дизајнирао Италијан Гиацомо Куаренгхи. Саграђена је 1834. у част побједе у рату 1812. Кроз њих је 1944. прошла војска и пробила опсаду Лењинграда.

Данас се у унутрашњем простору врата, који се састоји од три нивоа са подрумом, налази музеј ратничке славе.

Тријумфална капија Генералштаба у Санкт Петербургу

У склопу зграде Генералштаба су и врата на централном Дворском тргу. Њихова 580 метара дуга фасада сматрана је једном од најдужих у Европи. Пројектовани су касније од саме зграде и такође су били симбол побједе у рату 1812. године.

Сви барељефи врата украшени су мотивима староримских војних трофеја, са стране су статуе античких војника, а на врху врата су кочије са богињом Ником.

Архитекта италијанског порекла Карло Роси који ју је пројектовао сматрао је капију главном доминантом Генералштаба, а данас је једна од знаменитости града. У источном крилу ове зграде данас су изложене драгоцености Ермитажа.

Главни улаз на ВДНХ

Масивна врата у стилу стаљинистичке империје су још један симбол побједе у Другом светском рату. То је уједно и свечани улаз на Сајам достигнуц́а народне привреде (ВДНХ), један од најкарактеристичнијих споменика совјетског доба.

Фасаду врата краси рељеф са грбом СССР-а, док се на њиховом крову налази скулптура "Тракториста и колхоза". Хероји совјетске ере држе сноп ушију изнад главе и симболизују индустрију и пољопривреду.
рата на главном улазу у парк Горки

Овај симбол главног престоничког парка подигнут је 1955. године, када су централни улаз красиле грандиозне капије које су дизајнирали Георги Шчук и Анатоли Спасов. Капија висока 18 метара, уз оближњи Кримски мост, била је један од симбола нове социјалистичке Москве.

Унутар њега је мали музеј историје парка, али најзанимљивије је нешто друго: имају отворени видиковац са погледом на област Врапчевих брда, Шухов и Останкино куле и небодер Министарства унутрашњих послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана