Најљепши метрои на свијету

Агенције
Најљепши метрои на свијету

Станице подземне жељезнице првенствено представљају мјесто на којем се путници без већих проблема могу пребацивати из једног воза у други. Међутим, као мјесто на којем се свакодневно окупљају хиљаде људи, станице метроа могу постати и изложбене дворане за прелепу умјетност и архитектуру.

Станица Champ-de-Mars у Монтреалу у Канади је отворена 14. октобра 1966. године.

Налази се у старом дијелу Монтреала и изгледа спектакуларно током сунчаних дана када свјетлост пролази кроз обојена стакла. Aутор витража је уметник Марсел Ферон.

Станица Formosa Boulevard, у граду Каохсиунг на Тајвану, позната је по својој "Свјетлосној куполи", највећој јавној умјетничкој инсталацији која се састоји од индивидуалних дијелова обојеног стакла.

Ово уметничко дјело је креирао Нарсисус Каљата, а његова изградња трајала је нешто мање од четири године. Пречника је 30 метара, а површине 660 квадратних метара.

Ово умјетничко дјело говори о људском животу који је подијељен у четири фазе: вода – настанак живота, земља – просперитет и раст, светло – креативни дух и ватра – уништење и поновно рођење.

T-Centralen је главна станица подземне жељезнице у Стокхолму, мјесто гдје се сусрећу све возне линије овог града.

Изградња система подземне жељезнице у Минхену је почела 1972. године па су инжењери до тада, захваљујући туђим грешкама, већ научили многе лекције. Станицу Westfriedhof је дизајнирао Инго Мојер.

У станици Komsomolskaya у Москви могу се видети коринтски стубови, барокни детаљи, раскошни лустери и прелепи мозаици. На крову станице се налази осам мозаика које је дизајнирао легендарни умјетник Павел Корин, а приказују руске хероје и њихове највеће побједе.

Станица Kirosky Zavod у Санкт Петербургу отворена је 15. новембра 1955. године. Налази се на највећој дубини од свих метро станица на свијету.

Золоти Ворота је једна од најпознатијих станица подземне жељезнице у Кијеву у Украјини. Отворена је 30. децембра 1989. године. Креирали су је архитекти Aдаменко и Ралко.

Под је направљен од гранита, на плафону се налазе раскошни лустери, а на стубовима се могу видјети мозаици.

Иако се тунел Бунд не може назвати станицом подземне жељезнице, он је једна од најпознатијих туристичких дестинација у Шангају.

Тунел Бунд пролази испод реке Пу.

У граду Каохсиунг на Тајвану се налази још једна занимљиво дизајнирана станица - Централ Парк - препуна зеленила и сунцокрета.

Станица Bockenheimer Warte је једна од најзначајнијих станица подземне жељезнице у Франкфурту, јер туда, поред линија метроа, пролазе и многе трамвајске и аутобуске линије.

Радови на овој станици су почели 1986. године, а проширена је 2001.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана