Најбоље ствари у животу су бесплатне

Новости.рс, Ж. Дулић
Најбоље ствари у животу су бесплатне

Почетак године је право вријеме за планирање наредног узбудљивог путовања које ће вам омогућити да истражујете нова мјеста, упознате занимљиве људе и њихове обичаје.

Супротно тврдњама туристичких радника, непроцјењиво искуство са путовања уопште не мора много да вас кошта. Широм Европе постоји не тако мали број монументалних историјских споменика и умјетничких дјела најпознатијих мајстора сликарства, вајарства и архитектуре, којима можете да се слободно дивите и то сасвим бесплатно! Једини услов је да се прије него што кренете на пут добро информишете.

Добар савјет је да се препустите послијеподневном дружењу са срдачним становницима Милана у неком од безброј малих барова. Наиме, сваке вечери око 18 часова почиње "пауза за аперитив" када сваки посјетилац за цијену једног пића има право да бесплатно ужива у укусним залогајима италијанске кухиње. Има ли бољег начина да упознате земљу коју сте посјетили, њене становнике, културу и обичаје?

Када је Копнехаген у питању, главни град Данске је свјетска престоница вожње на два точка. На располагању је 390 километара бициклистичких стаза. И заиста би било глупо не придружити им се, поготово што је град омогућио бесплатну понуду бицикала.

У Берлину не пропустите да посјетите зграду и куполу Рајхстага, који су потпуно бесплатни. Потребно је само унапред резервисати посјету...

Овога пута, ми вам предлажемо да уколико планирате пут у Лондон, Париз или Рим, обавезно посјетите неке од њихових најпознатијих туристичких атракција, које вас неће коштати ни динира!

Лондон: Музеји и ћошак говорника

Да бисте потпуно бесплатно уживали у највећим туристичким атракцијама Лондона требало би само да прошетате обалом Темзе. Крените од Тауер бриџа и чувене тамнице Тауер, до Вестминстерског моста и Вестминстерске опатије. Најбоље је да у шетњу кренете послије подне јер се за вријеме вечерње литургије, која почиње у 17.30, посјета овом величанственом здању не наплаћује. И не само то, док разгледате импресивну унутрашњост овог култног мјеста с хиљадугодишњом историјом, уживаћете у анђеоским гласовима опатијског хора.

Према древној легенди, рибари су 616. на том мјесту на обали Темзе подигли цркву посвећену Светом Петру, који им се изненада указао. Мало је оних који знају да ово велелијепно здање које је широм свијета познато као Вестминстерска опатија и данас носи име овог свеца. Мада сама грађевина представља спој различитих стилова градње и елемената, који су јој непрекидно додавани од 12. до 18. вијека, сматра се да је Вестминстерска опатија један од најбољих примера готске архитектуре. Од када је у овој цркви крунисан Вилијем Први Освајач 1066. та традиција је до данас настављена, па су ту крунисани, сви каснији енглески краљеви и краљице, док је вјенчање принца Вилијама и Кејт Мидлтон петнаесто краљевско вјенчање обављено у Вестминстерској опатији.

Ова црква чија историја је нераскидиво повезана са прошлошћу енглеске и британске краљевске породице, истовремено је и један од највећих маузолеја на свијету. Наиме, овде је сахрањено више од 3.000 владара, свештеника и истакнутих историјских личности. У Кутку пјесника, у јужном дијелу цркве, налазе се гробови или спомен-плоче познатих књижевника и пјесника Вилијема Шекспира, Бајрона, Чарлса Дикенса, композитора Фридриха Хендла, али и гробнице славних научника Исака Њутна и Чарлса Дарвина. Ту је смјештен и гроб Незнаном јунаку из Првог свјетског рата у којем се заиста налазе посмртни остаци непознатог британског војника који је погинуо у Великом рату.

Међутим, љубитељи умјетности и историје требало би свакако да знају да су посјете многим музејима у Лондону такође бесплатне. И то не било којим музејима, већ некима од најпознатијих у свијету, као што је и чувени Британски музеј, иначе најпосјећенија лондонска туристичка атракција. Улаз се не наплаћује ни у Националној галерији на Трафалгар скверу, нити у Националној галерији портрета у близини Трга Светог Мартина, па ни у чувеној Тејт галерији на обали Темзе или музејима националне историје и науке, као ни у Музеју краљице Викторије и принца Алберта.

Међутим, посјета британској престоници не би била потпуна ако не бисте бар накратко застали крај још једне велике туристичке атракције овога града која такође не подразумјева никакав трошак. Уколико се преко викенда затекнете у Лондону, недјељно пријеподне искористите за посјету Ћошку говорника на источном крају Хајд парка. Овдје се окупљају многи који заиста имају шта да поруче свијету, али често и они који немају много тога паметног да кажу. Сви они апсолутно озбиљно схватају слободу говора и не устежу се да своје мишљење подијеле са потпуно непознатим људима, који су спремни да их макар минут-два пажљиво слушају или са њима полемишу.

Париз: Фестивали на отвореном

Добра вијест за све оне који су млађи од 26 година је да могу бесплатно да посјете један од највећих свјетских музеја - чувени париски Лувр. Такође, сваке прве недјеље у мјесецу и старији могу да посјете Лувр без плаћања улазнице. Тада ће им се пружити јединствена прилика да покушају да одгонетну тајанствени осмијех Мона Лизе, уживају у сталној поставци Монеових слика, диве се шпанским експресионистима, али и делима других умјетника која чине највећу збирку умјетничких дјела у на свијету.

Ипак, не заносите се да све то можете обићи за само један дан. С обзиром на то да се у у овој збирци налази преко 65.000 умјетничких предмета из различитих историјских периода, стручњаци су процјенили да би просјечном посетиоцу било потребно чак пет недјеља да на прави начин види и доживи сваки изложени експонат.

Зграда најпознатијег музеја на свијет смјештена је у бившој краљевској палати и налази се у самом центру Париза, на обали ријеке Сене. Дио ове велелепне палате је за вријеме Француске револуције, тачније у новембру 1793. године, први пут отворен за јавност, а касније је цијела зграда претворена у музеј.

Париз је европска метропола која својим посјетиоцима из цијелог свијета током читаве године нуди низ узбудљивих, занимљивих, бесплатних манифестација, због којих овај град заувијек остаје у њиховим срцима. Догађаји као што су фестивали филма на отвореном, Сајам цвијећа, Фестивал пантомиме или концерти класичне музике у предивним париским парковима сјајна су прилика да упознате Парижане и њихов начин живота, а да притом новац уштедите за обилазак неких других знаменитости Града свјетлости. Зато искористите предности модерне технологије и пред пут у Париз, Лондон или било који други град у Европи обавезно детаљно претражите интернет и сазнајте шта вам све то они могу понудити.

А када вам се напокон испуни сан и једног дана посјетите француску метрополу, не пропустите прилику да увече одгледате бесплатан, спектакуларан "лајт шоу" чија је главна звијезда најпознатије обиљежје Париза, чувена Ајфелова кула. Наиме, у сутон вечери, на сваких сат времена, започиње величанствена петоминутна представа паљења 20.000 лампица распоређених по цијелој металној контрукцији ове куле. А када се све оне упале, тај део Париза забљешти таквим сјајем да неминовно помислите - "ово је заиста Град свјетлости!"

Призор ће вас сигурно одушевити готово исто као и јединствен поглед на панораму Париза са врха куле који ћете, нажалост, морати да платите, као, уосталом и скоро седам милиона туриста из читавог свијета који сваке године посјете ову чувену туристичку атракцију. Према незваничним процјенама, за скоро 125 година њеног постојања, Ајфелову кулу посјетило је чак 250.000.000 људи. Зато и не чуди податак да је већини данашњих становника главног града Француске она један од најомиљенијих градских симбола, иако су се својевремено многи Парижани жестоко опирали њеној изградњи, тврдећи да ће представљати челично ругло и нарушавати панораму града.

Рим: Ватикански музеји за крај мјесеца

И Рим може да се похвали изузетно богатом историјском баштином, чије обилажење додуше може да вам избије доста новца из џепа. Ипак, у Вјечном граду постоји још много тога што се може видјети или доживјети а да не потрошите много пара.

Пред полазак у Рим наоружајте се добрим писаним водичима и информацијама са интернета, набавите квалитетну обућу и шетајте. Јер, свака зграда, камена плоча, уличица, трг, фонтана крије у себи дјелић дуге историје града на седам брежуљака. Најбоље је да у овакву шетњу кренете рано ујутро, прије најезде бескрајне ријеке туриста који свакодневно долазе у Рим. Шетњу започните на Тргу де ла Ротонда, гдје се налази Пантеон са Рафеловом гробницом. Улаз је бесплатан пошто је Пантеон у седмом вијеку претворен у цркву Санта Марија Ротонда, по којој је и трг добио име.

Шетњу потом наставите ка Тргу Навоне, којим доминира Бернинијева Фонтана четири ријеке. Застаните на тренутак, уживајте у љепоти која вас окружује, освјежите се крај фонтане, па пређите ријеку Тибар на Мосту Сант Анђело, који красе Бернинијеви анђели.

Одшетајте затим лагано до тврђаве Сант Анђело, која је својевремено била маузолеј цара Хадријана. Прођите пролазом Пасато ди Борго испод тврђаве и изненада ћете се наћи на тлу Ватикана, односно на величанственом тргу Светог Петра. Прошетајте овим тргом оивиченим колонадама, станите испред Обелиска, разгледајте фасаду Катедрале Светог Петра и слободно уђите у њу. Ако имате среће, или сте унапред испланирали да се на том мјесту затекнете посљедње недјеље у мјесецу, пружиће вам се јединствена прилика да бесплатно посјетите највећу атракцију у Риму - чувене Ватиканске музеје, који међу својим зидинама чувају невјероватно богату збирку слика, скулптура и артефаката од непроцењиве вриједности.

Али, то није све. У оквиру Ватиканских музеја налази се и Сикстинска капела коју је фрескама осликао Микеланђело. И нека вас не обесхрабри дугачак ред оних који, као и ви желе да изблиза виде ово ремек-дјело познатог мајстора. Јер, заиста се вриједи наоружати стрпљењем. Поглед на Микеланђелову визију Посљедње вечере или на најљепши детаљ у Сикстинској капели слику Стварање Адама, представља непоновљив доживљај који вас оставља без даха и заувијек га памтите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана