Мумбај - креативни центар свијета

Данијела Стоканић
Мумбај - креативни центар свијета

Мумбај је највећи град у Индији, познат и као Бомбај, са миксом вјера, обичаја, култура и представља спој свих екстрема и разноврсности. Снажна метропола окружена морем спада у десет најјачих привредних свјетских центара.

Мумбај је живахан и виталан град, увијек спреман да прихвати нове идеје и облике живота, али се у његовим разним путевима скрива и очувана богата традиција.

Врата Индије, пуна бродова, пожељеће сваком туристи добродошлицу у Мумбај, али ова лука повезује и Индију са западним свијетом. У фасцинантној грађевини налази се музеј "Принц од Велса", а недалеко од тог музеја и величанствени торањ Рајабаи, висок 85 метара.

У сјени лукобрана о који се ломе таласи на шеталишту Марине Дриве сусрешћете шетаче, просјаке, пословне људе и туристе у исто вријеме.

И све је то свакодневни Мумбај, чудесан спој свега незамисливог. Марине Дриве је плажа у облику слова "С". Обала је дугачка три километра, а дуж ње налазе се бројни хотели и домови познатих особа.

Путовање у Мумбај није потпуно ако се не посјети и плажа Цхоњпаттџ,  која се налази на сјеверној страни плаже Марине Дриве. Сваке вечери ова је плажа препуна људи који уживају у храни, вожњи бродом или купују сувенире. Заправо, ово је мјесто гдје бисте хтјели доћи послије напорног дана, а ова плажа позната је и по томе што је домаћин разним индијским фестивалима током цијеле године.

Вриједи видјети Висеће вртове, који се налазе на брду Малабар Хил те Лион, сафари парк, као и прве примјере будистичке пећинске архитектуре на обронцима Карле, Бхаје и Бедсе.

Постоје два велика аеродрома у Мумбају, један близу другог. Први је намијењен за интернационалне летове, а други за домаће. Треба бити опрезан са возачима таксија. Они морају да користе таксиметре, који не приказују цијену већ редне бројеве, на основу којих се обавља плаћање помоћу цјеновника.

Индијска кухиња је изврсна и заузима почасно мјесто међу најчувенијим кухињама свијета. Индијска храна је љута, будући да су Индијци склони ка коришћењу разних зачина.

Чај је најомиљеније пиће у Индији. Често се служи потпуно спремљен, скуван, са млијеком и шећером, осим ако посебно не тражите одвојено чај, млијеко, шећер и воду.

Историја

У португалској власти је од 1534. Од 1661. под управом енглеске Источноиндијске компаније. Од 1708. сједиште британске управе у Индији. Брзо се развија послије отварања Суецког канала 1869. Ту је 1908. дошло до првог великог радничког штрајка у Индији, који је војска угушила у крви. У ослобођеној Индији од 1947. сједиште провинције, а од 1956. федералне државе Бомбај. 1960. Бомбај је постао главни град државе Махараштра.

 

Услуге                                     Цијене

Преноћиште                          од 20 КМ

Сувенири                                од 15 КМ

Улазница за музеј                од 9 КМ

Превоз                                    од 1 КМ

Храна                                       од 2 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана