Мостови као туристичке атракције

Новости
Мостови као туристичке атракције

Пет грађевина које су и мотив за путовање. Незаборавни су: мост на Ђурђевића Тари, мост на ријеци Квај и његов филмски „двојник" у Шри Ланки, вијадукт Гарабит у Француској и Бруклински мост, пишу "Вечерње новости".

Чудесни мост на Ђурђевића Тари главна је туристичка атракција због које кинески туристи на балканској турнеји из Србије иду ка Црној Гори. Дугачак 365 метара, овјековјечен је у филму "Девојачки мост" који, поред "Валтер брани Сарајево", у Кини важи за култно остварење седме умјетности. Овај мост спада у ред неколико свјетски славних мостова због којих се туристи одлучују на пут.


Филм о мосту који прескаче кањон Таре на висини од 170 метара снимљен је 1976. године. Мост је изграђен 1937. године и убрзо је ушао у легенду. Када су њемачки тенкови прешли мост, архитекта Мијат Трајановић завршио је у логору. Тито је убрзо дошао на идеју да га сруши, али тако да може да се поправи и за то задужио Мошу Пијаду. Најмањи лук је срушио инжењер Јоксим Јауковић, који је и стрељан на мосту.

Мост на ријеци Квај је једна од највећих атракција на Тајланду, иако се мост из чувеног филма уопште не налази у овој земљи. И данас могу да се виде темељи грађевине коју су подигли ратни затвореници на жељезници Тајланд - Бурма за потребе јапанске војске. С друге стране, филм је сниман на подручју Шри Ланке, гдје је мост који је "глумио" оригинални, такође туристичка атракција.

Вијадукт Гарабит у Француској над реком Трир глумио је Касандрин мост у Пољској који се срушио у филму из 1976. године под теретом воза са путницима зараженим непознатом болешћу. Са дужином од 565 метара права је атракција.

Најсликанији мост на свијету није Голден гејт у Сан Франциску, већ Бруклински мост. Ово је најстарији висећи мост у САД из 1883. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана