Монтремблан - Зимско срце Канаде

Сања Амиџић
Монтремблан - Зимско срце Канаде

Монтремблан, скијашки центар број један источног дијела сјеверноамеричког континента, драгуљ је скијашких стаза, смјештен у срцу Лореншен планина, свега сат и по времена од Монтреала.

Ски-центар се налази на 265 метара надморске висине, с тим да се највиша тачка налази на 875 метара. Зимска сезона почиње у новембру, а завршава у априлу. Центар има три скијашке стране са мноштвом стаза које се разликују по тежини. Укупно их је 94, од чега 17 стаза за почетнике, 31 се води као "средња по тежини", док су преостале стазе за искусне скијаше и за све који желе изазов.

На Монтремблану нема чекања у реду за ски-лифт, што је иначе мото овог центра. Капацитет за превоз скијаша је 27.230 на сат. Цијена ски-паса за полудневно скијање је 70 марака, за дјецу 35, а за омладину 40 марака.

У овом зимском центру у понуди је велики број активности на снијегу, од скијања и сноубординга, до ајскламинга, вожње на санкама које вуку пси, вожње сноумобилом, нордијског скијања и других привлачних сњежних активности. Поред ове веома привлачне понуде можете се опустити и уживати у једној од десетак минералних бања смјештених на најљепшим тачкама овог зимског центра, као и у неком од отворених базена са топлом минералном водом, у скандинавском купатилу или врхунском фитнес клубу, попут "Аква клаб ла сорса".

Уколико желите добро да једете, можете отићи у познате ресторане са најразноврснијом свјетском кухињом, а у уколико сте љубитељ доброг провода, уживати можете у ноћним клубовима, пабовима или локалним баровима гдје се свира музика уживо.

Смјештај у овом зимском центру можете наћи у мноштву хотела који су смјештени надомак стаза за скијање. Цијене смјештаја крећу се од 160 до 300 марака, зависно од понуде.

Боравак на Монтреблану најбоље је започети у "Селу пјешака", које је смјештено у самом подножју планине и ту можете наћи десетине хотела, ресторана, бутика, продавница сувенира које вам пружају осјећај да се налазите у једном скијашком велеграду у природи. Улице су дивно освијетљене и вечери изгледају као у бајци. Шетајући овим сеоцетом имате само један осјећај - дивана природа и уживање у сваком тренутку.

Вјештачки снијег

Иако у сезони увијек има снијега, стазе се припремају у комбинацији са "Аваланшом" сјеверноамеричким системом прављења вјештачког снијега, који модерном технологијом у секунди претвара воду у снијег. Овај зимски центар има најстрмије стазе у источном дијелу Сјеверне Америке.

 

Услуге                  Цијене у КМ

Смјештај               160

Кафа                     15

Ручак                   40

Сувенири             15

Ски-пас                70

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана