Монтреал - канадски Париз

Јелена Бјелица
Монтреал - канадски Париз

Монтреал је други град по величини у Канади са нешто више од 3,8 милиона становника. Познат је као "амерички Париз", модеран град елегантног, старинског духа и истински мултикултуралног становништва и толеранције.

Монтреал је културни центар Канаде и један од најљепших градова читавог америчког континента.

ПО ЦИЈЕЛОМ МОНТРЕАЛУ налазе се најразличитије зграде - од старих здања саграђених под утицајем Француза, до грађевина енглеске архитектуре и модерних облакодера у центру града. И док је нови дио града сличан ономе што се може видјети у центрима Њујорка или Торонта и пун огромних пословних центара и непрегледних сивих булевара, главна атракција за туристе је стари, француски дио Монтреала, који се налази југоисточно од пословног центра.

У њему ћете затећи прегршт зграда изграђених од 17. до 19. вијека, Стару луку града, монтреалски Нотрдам, Бонсекур пијацу, Ораторијум Светог Јосифа, зграду монтреалског универзитета, али и чувени пословни комплекс Place Vile Marie, 47-спратну икону модернистичке архитектуре. Испод комплекса се налази највећи "подземни град" на свијету, мјесто са више од 1.600 продавница, ресторана и пословница.
У ВЕСЕЛОЈ И ЕЛЕГАНТНОЈ УЛИЦИ Жак-Картије налази се велики број уличних музичара и извођача, као и гомила туриста по кафићима и ресторанима.

У дистрикту "Плато", поред многобројних стамбених здања, налазе се и живописне улице за шетње, као и продавнице.
За одмор и уживање у погледу одличан је парк Жан-Драпо.

У близини су и прекрасна излетишта.

Ова метропола представља један од "најпожељнијих градова за живот", али и по многима незаобилазну туристичку, па и пословну дестинацију.

У МОНТРЕАЛУ ЈЕ ЧАК и градски саобраћај занимљив. Метро обилује занимљивим јавним радовима разних умјетника, док је свака станица јединствена по дизајну. Зато не чуди да је 2006. године био проглашен за један од три UNESCO града дизајна.

Једна од сјајних ствари у Монтреалу је та што никад не знате на ком језику ће вас неко поздравити.

Монтреал је одличан за ноћни живот.

Историја

Иако је домицилно становништво живјело на територији града барем два миленијума прије доласка Европљана, Монтреал као град почиње да се развија доласком Француза у 17. вијеку. Име му је првобитно гласило "Ville Marie" (Маријин град), да би у 18. вијеку, послије Седмогодишњег рата, град припао Енглезима и тада мијења име у Монтреал, према брду које се налази у центру града.

 

УСЛУГЕ                                           ЦИЈЕНЕ

Преноћиште                                       од 60 КМ

Авионска карта                                 од 1.400 КМ

Кафа                                                 од 3 КМ

Пиће                                                  од 5 КМ
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана