Монс - Европска престоница културе

Сања Амиџић
Монс - Европска престоница културе

На јесењем сунцу, зграде од црвене цигле и сивог кречњака оживе у Монсу, белгијском градићу у валонској регији. У овој брдовитој општини у покрајини Ено живи око 100.000 становника.

Да ће овај градић идуће године бити у центру пажње, потврђује чињеница да је изабран за европску престоницу културе за 2015. годину.

Када стигнете на жељезничку станицу, с једне стране можете видјети мноштво кранова и зграда које убрзано ничу, а с друге статуу краља Леополда, врх велике цркве Sainte-Wauduru, те фино урађен барокни звоник. Уколико кренете узбрдицом ка градском центру, проћи ћете поред елегантних кућа, старомодних продавница и многих грађевина које се реновирају како би у пуном сјају дочекале наредну годину. Обнавља се и готово половина калдрмисаних улица. Најновији луксузни хотел "Dream" најбољи је представник новог Монса. Ноћење у овом хотелу коштаће од 250 марака, зависно од услуге, а ручак од 80 до 100 марака.

Да је спремање града у пуном јеку доказује и некадашњи манастир који је пресвучен у црвену и црну кожу, додат му је спа центар, коктел бар и ресторан.

Монс одликују бројни универзитети и технолошке фирме. Велики градски трг средиште је сваког већег града у Белгији, па ни Монс није изузетак. Овдје је ријеч о великом поплочаном простору, који уоквирују баште кафића са нешто јефтинијим цијенама, на којем се често окупљају студенти, посебно петком увече. Главна атракција трга је мали месингани мајмун, зидни украс који посјетиоци радо протрљају за срећу. Мајмун се налази на фасади Градске вијећнице из 15. вијека, која заслужује много више пажње од овог украса.

Главни догађај у граду је годишња Дуду поворка, специфична верзија Дјукас карневала у којој свети Ђорђе убија аждају, познату као Дуду. Све се то догађа уз "луде" звуке бубњева и дувачких инструмената, па манифестација помало чак подсјећа на Рио. Ипак, становници тврде да је ријеч о "чистокрвној" белгијској традицији.

Црква Валдетруде

Добар начин да истражите обичаје овог краја је да посјетите цркву Свете Валдетруде. Ова импозантна готска грађевина налази се на брежуљку и окружена је вилама црквених великодостојника, углавном прекривеним пузавицама.
Посвећена је светици из 17. вијека која је по предању искоријенила кугу, а садржи дивне витраже, статуе од алабастера, крипту пуну златних и сребрних украса и велики сат.

Услуге                         Цијене у КМ

Смјештај                      од 250

Ручак                           80

Кафа                           10

Сувенири                     15

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана