Монако - луксуз и гламур

Јелена Бјелица, putovnica.net
Монако - луксуз и гламур

Монако је оличење луксуза, гламура, спорта и коцке. То је мала кнежевина бурне и надасве занимљиве историје, која се налази у југозападној Европи. Има око 33.000 становника, а њен главни град је Монако.

КНЕЖЕВИНУ МОНAКО ЧИНИ пет општина међу којима се истичу Монако - стари град с Принчевском палатом и Катедралом и Монте Карло - прије свега познат по луксузу, пише портал putovnica.net.

Aко се Монако не спомиње у контексту гламура, онда ће се вјероватно причати о спорту. Кнежевина је домаћин једном од најцјењенијих тениских турнира, који је занимљив по томе да се заправо одржава на територији Француске.

Ипак, кнежевина је свакако најчувенија по трци "формуле 1" и може се слободно рећи да "формула 1" не би била то што јесте без трке уским улицама Монака. 

МОНAКО ИПAК НИЈЕ само хрпа прича о гламуру и слави, већ има много тога што би требало погледати.

Међу најатрактивнијим знаменитостима је Принчевска палата, једна од ријетких владарских палата која није мијењала своју функцију вијековима, већ се и данас користи као дом породице Грималди, а то је и једна од ријетких палата такве врсте која је утврђена.

У граду Монаку налази се и познати Музеј океанографије, предивна зграда која се горопадно издиже из стијене над морем и очарава на први поглед.

Недалеко од Музеја је и катедрала Безгрешног зачећа, саграђена у 19. вијеку, гдје су покопани принцеза Грејс, као и претходни принчеви Монака.

PLACE DU CASINO ЈЕ жила куцавица Монака, најживље мјесто кнежевине, а оно што ће вам вјероватно прво упасти у очи јесте ријетко виђена концентрација ултра-скупих аутомобила.

У луци у Монте Карлу можете да видите праву изложбу луксуза - параду огромних и изузетно скупих јахти. Брод од 20 метара ту ће се чинити као барка.

У Монаку ћете видјети и многе луксузне виле, али и "познате фаце" јер многи свјетски спортисти, имају пријављено боравиште у Монте Карлу, а разлог томе је, наравно, мањи порез. Мање је познато да су ту тактику за привлачење досељеника користили владари на истом подручју још у 13. вијеку.

КНЕЖЕВИНA, КAО ЈЕДНО од најлуксузнијих одредишта у свијету, препуна је врхунских хотела, попут хотела "Hermitage" и "Hotel de Paris", гдје неријетко одсједају најпознатији представници шоу бизниса.

Шопинг у Монаку, као и све друго у Кнежевини, одише луксузом. Ту су своје мјесто пронашле бројне велике дизајнерске куће.

И НОЋНИ ЖИВОТ У Монаку је, најкраће речено, луксузан. Тај луксуз и те како је скуп, али заузврат се добије врхунски угођај и доживљај.

У најпознатијем и најскупљем клубу у граду славне особе су нормална појава. Aко неколико особа изађе заједно, добиће рачун од 1.000 или више евра, што је готово уобичајено.

Историја

Послије Другог свјетског рата, 1949. године, трон Монака је преузео принц Реније III Грималди, утемељивач Монака и Монте Карла какве их данас знамо. Кнежевину је учинио пословним, културним, спортским, али и туристичким центром. Звали су га и Принц градитељ, не без разлога. Био је ожењен холивудском хероином Грејси Кели. Заправо је она најзаслужнија за изградњу имиџа Монака као луксузног одредишта, игралишта за богате и славне, а тај имиџ се до данас само додатно учврстио.

Цијене

Преноћиште од 250 КМ

Градски превоз   (у једном смјеру) од 2 КМ

Кафа од 5 КМ

Брза храна од 8 КМ

Ручак у ресторану од 30 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана