Мокра Гора - парк природе

Данијела Стоканић
Мокра Гора - парк природе

Мокра Гора се простире у најзападнијем дијелу општине Ужице, на падинама Таре и Златибора. Спада у најомиљеније туристичке дестинације у Србији.

Захваљујући свом природном богатству, бујној вегетацији, густим четинарским шумама и ријекама, Мокра Гора је рано почела бити насељавана.

Село је постало популарна туристичка дестинација, захваљујући "Шарганској осмици", јединственој прузи уског колосијека, као и етно-селу Дрвенград.

Крај је карактеристичан по очуваним старим брвнарама разбацаним по пашњацима, богатим шумама, љековитим изворима и аутентичним природним љепотама, којим није могао одољети ни чувени редитељ Емир Кустурица.

Кустурица је послије снимања филма "Живот је чудо" на мокрогорским теренима ријешио да на брду Мећавник подигне свој Дрвенград.

Дрвенград је типично сеоско насеље овог краја из XIX вијека, које има и своју цркву. У типичним продавницама могу се купити уникатни предмети, а посјетом галерији могу се видјети изложена дјела умјетника из Србије и цијелог свијета, као и етнографски музеј, ресторан националне кухиње и биоскоп са најсавременијом опремом.

Сликарска галерија "Мацола", биоскоп "Андерграунд", посластичарница, ресторан домаће кухиње, библиотека, продавница народне радиности, теретана, затворени базен, сауна, спортска дворана, дискотека, билијар, само су неки од садржаја које нуди Дрвенград.

Иако на први поглед одаје утисак уснулог села, у Дрвенграду постоје чак и банкомат и бежични интернет.

"Шарганска осмица" је изузетно атрактивна туристичко-музејска жељезница у Европи. Оно што је чини јединственом је пруга уског колосијека, ширине 75 центиметара, саграђена 1925. године. Пробијајући се кроз стјеновите и стрме терене, пруга прави необичну путању, која, гледана из ваздуха, има облик броја осам.

Мокра Гора позната је и по великом броју природних извора, за које се вјерује да су љековити.

Најпознатији од њих носи име Беле воде. У љековито дејство воде са овог извора доста се вјерује, па је људи овог краја сматрају изузетно дјелотворном у лијечењу очних болести. Понесени овом причом, туристи не пропуштају прилику да се умију чудотворном водом, те тако многи и стрпљиво пуне флаше.

Пратећи пут од Дрвенграда узбрдо, стиже се до скијалишта Ивер, захваљујући којем је Мокра Гора постала и зимски туристички центар.

Историја

Мокра Гора једно село, а три планине, једно село, а двије цркве, једна у Кршању, а друга у центру Мокре Горе. Прву су Турци три пута спаљивали, Мокрогорци је упорно дизали из пепела. По предању црква Светог вазнесења саграђена је поткрај XVII вијека, прије велике сеобе Срба на веома скровитом мјесту крај ријеке Бели Рзав, опкољена са обје стране високим стијенама.

Од 1876. године Мокрогорци су настојали да саграде цркву у Мокрој Гори. Прича се да су икону Свете Богородице доносили три пута из Кршања у Мокру Гору и да се она поново сама враћала у Крање на згариште и тек 1945. Мокрогорци саградише цркву и подигоше парохијски дом.

УСЛУГЕ                           ЦИЈЕНЕ

Смјештај                           од 40 КМ

Ручак                              од 10 КМ

Пиће                                   од 5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана