Мјеста која не би требало да обилазите сами

tportal.hr
Мјеста која не би требало да обилазите сами

Нека од најпривлачнијих и најзанимљивијих мјеста на свијету уједно је и најкомпликованије посјетити. Погледајте гдје ни најодважнији свјетски путници не би требало да се упуте без организоване групе или барем пратње.

Иако многи организована путовања доживљавају као ноћну мору у којој морају да се придржавају строгог распореда и унапријед зацртаних тура, не треба заборавити да постоје мјеста на којима ћете једноставно пропустити много тога без водича.

Русија

Иако су папирологија и бирократска ограничења данас много мања него у совјетска времена, доћи до Русије и даље није тако просто. За посјету тој земљи неопходно је позивно писмо домаћина или туристичке агенције, а то је само почетак проблема са низом неопходних докумената. Корупција је и даље присутна, а још увијек није необично да вас на улици зауставе и траже ваше „папире". То је и један од многих начина да вам узму новац па би зато сваки туриста уз себе требао да има локалног водича који ће му помоћи да ријеши сваку збрку у којој се нађе.

Кина

Обилазак Кине за многе је нешто што ће успјети да приуште само једном у животу па треба избећи опасност да се добар дио путовања потроши на организовање превоза од једног до другог града или занимљивости коју желите да посјетите. Непремостива језичка баријера отежава и најједноставније ствари попут одласка у ресторан или сналажења по граду, а не треба заборавити да се многе туристичке атракције налазе у забаченим провинцијама. Осим што ће вам помоћи да се снађете и нађете прави пут, водич од повјерења умањиће могућност да вас на путовању преваре, искористе или покраду.

Галапагос

Ова егзотична острва дом су многим животињским врстама као што су ријетке птице или џиновске корњаче, па је обилазак незамислив без стручне пратње. Искусан водич потребан је и за кретање кроз 13 главних острва на којима су скривена станишта појединих ретких врста.

Уз доброг водича острва ћете осим бродом моћи да обиђете и пјешице како би заиста упознали овај национални парк.

Египат

Политичка превирања након свргавања Мубараковог режима присилила су многе туристе да откажу или барем да добро размисле о путовању у Египат. Међутим, будући да су пирамиде и остаци древне цивилизације и даље прави магнет за туристе, мудро је на пут кренути организовано уз поузданог локалног водича који познаје, и разумије, домаћа дешавања.

Индија

Вудући да чак 600 милиона становника ове земље нема задовољавајуће санитарне стандарде, бактеријска оболења представљају велики проблем, а болести се влро често шире прљавом водом. Зато не чуди податак да се сваке године скоро 10 милиона туриста сусретне са стомачним тегобама. Добар водич знаће најчистије ресторане, а у случају проблема упутиће вас поузданом љекару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана