Минхен - град палата и тргова

Јелена Бјелица
Минхен - град палата и тргова

Минхен је главни град њемачке покрајине Баварске и послије Берлина и Хамбурга, трећи по величини град Њемачке. Елегантан као његови велики булевари, префињен као многобројни културни садржаји и институције и бучан као пивнице за вријеме Октоберфеста само су неки од описа овог града.

МЈЕШАВИНА СВЕГА ТОГА УЗ велику количину фудбалске страсти, говори да његови становници умију да се забављају, али и опуштају.

Минхен је, такође, и град палата и јавних паркова. У граду има неколико тргова и велики број знаменитости које не можете обићи ни за неколико дана.

Карлов трг је чувен по капији званој Карлстор насталој у 14. вијеку, која је једна од малобројних преосталих грађевина старог Минхена. Капија је улаз у пјешачку зону.

Преко пута трга налази се Палата правде, монументално здање из 19. вијека у стилу италијанске ренесансе. Када закорачите у зону намијењену шетачима, са лијеве и десне стране пред вама ће се низати бутици, радње реномираних свјетских фирми, ексклузивни, а и ресторани брзе хране.

Ту је и велики број цркви а најпознатија је Светог Михаила. НАЈИМПОЗАНТНИЈИ ОБЈЕКАТ, не само на тргу, већ и у цијелом граду, је свакако Нова градска вијећница, 85 метара висока грађевина зидана више од четири деценије. Са врха се може посматрати панорама града, а здање је познато и по бакарним фигурицама, које два пута дневно, у тачно одређено вријеме, уз звоњаву звона обиљежавају догађаје из 16. вијека, односно, вјенчање војводе Вилхелма Петог и Ренате од Лорене, као и сјећање на епидемију куге која је опустошила град од 1515/17. године.

ПРЕКО ПУТА ЈЕ СТАРИ градски хол, здање из позног 15. вијека, у оригиналном готичком стилу, обновљено послије оштећења у Другом свјетском рату, које је било у употреби све до почетка 20 вијека, тачније до изградње новог. Одмах до њега смјештена је црква Светог Петра као најстарија парохијска црква у Минхену. Симбол града Минхена је црква Наше Госпе, грађена у другој половини 15. вијека, са лоптастим зеленим куполама у стилу италијанске ренесансе.

ВЕЛИКИ ТРГ У АНТИЧКОМ стилу је Краљев трг. Састоји се од неокласицистичке капије у дорском стилу, која носи грчки назив Пропилеји, затим Глиптотеке, музеја скулптура, а преко пута је најљепши минхенски булевар. Он води до Капије побједе, коју је Лудвиг Први подигао у част баварских војника, по узору на староримску Константинову капију.

У Минхену се налази парк Енглески вртови, један од највећих градских паркова у Европи. Током љетњих мјесеци у данима викенда овде се скупи и до 250.000 људи, али ни тад није тешко наћи мирне стазе за шетњу или клупе за одмор.

У МИНХЕНУ СЕ СВАКЕ године, још од 1810. године одржава најпознатији фестивал пива на свијету – Октоберфест, који сваке године окупи и до шест милиона посјетилаца. Октоберфест је заштитни знак Минхена и Баварске, а добра храна, алкохол и музика обавезан су дио забаве.

Историја

Први подаци о Минхену потичу из шестог вијека. Крајем 10. вијека и почетком 11.  монаси оснивају манастир који се звао Апуд Мунихен. Од тога потиче данашње име за овај град. Године 1158. Хенрик Лав оснива град коме даје име Минхен. У 15. вијеку почиње процват Минхена док се у ренесанси и бароку граде многе грађевине које и данас представљају најљепше споменике у Минхену.

 

ЦИЈЕНЕ                                    УСЛУГЕ   

Преноћиште                            од 50 КМ

Градски превоз                      од   5 КМ

Кафа                                          од  4 КМ

Сок                                             од  5 КМ

Брза храна                               од 10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана