Минхен - град најбољег пива

Данијела Стоканић
Минхен - град најбољег пива

Минхен је главни град најљепше њемачке покрајине Баварске. Налази се у јужном дијелу државе и представља један од највећих и најразвијенијих индустријских и културних центара Њемачке.

Град је весео, чист, пун зеленила и прелијепе архитектуре. Људи су љубазни, предусретљиви, насмијани, а провод је загарантован у било које вријеме и на било ком мјесту.

Минхен је познат и по најљепшим трговима, гдје се са сигурношћу може издвојити Маријенплац, центар Минхена са старом и новом градском вијећницом.

Карлов трг је чувен по капији званој Карлстор, насталој у 14. вијеку, која је једна од малобројних преосталих грађевина старог Минхена. Капија је улаз у пјешачку зону.

Преко пута трга налази се Палата правде, монументално здање из 19. вијека у стилу италијанске ренесансе. Када закорачите у зону намијењену шетачима, са лијеве и десне стране пред вама ће се низати бутици, радње реномираних свјетских фирми, ексклузивни, а и ресторани брзе хране.

Ништа не кошта посјета Енглеској башти, минхенској оази за опуштање, смјештеној између ријеке Изар и центра града, у којој влада права лежерност.

Пивнице на отвореном, једна на Кинеском торњу, а друга сликовито смјештена на језеру, спадају у најљепше у Минхену и додатни су разлог да тамо проведете прилично опуштено послијеподне.

Пивски вртови и Хале - незаборавни кварт града, посвећени су пиву и овој индустријској грани која је веома развијена управо у Минхену, у којем се одржава и јединствени фестивал пива на свијету, чувени "Октоберфест", тачније на ливади Терезинвизе је и највећа народна забава, а посјећују је туристи из цијелог свијета.

Али, упркос томе што се ускоро одржава највећи свјетски фестивал пива, овај град може да понуди много више од кобасица са зељем и пола литре пива.

Од софистициране винске сцене до изазовних коктел барова, Минхен има за сваког понешто. На Одеонсплацу налази се, сада већ култни, Шауман бар. То је она врста бара која изгледа више као лоби хотела с пет звјездица него као баварска пивница.

Шетња по пијаци Виктуалиенмаркт је празник за чула, ту се може пронаћи све, од старинског, баварског до егзотичног. Свакако довољно разлога да се посјети овај магични град у Њемачкој.

Историја

Први подаци о Минхену потичу из шестог вијека. Крајем 10. вијека и почетком 11. монаси оснивају манастир који се звао Апуд Мунихен. Од тога потиче данашње име овога града. Године 1158. Хенрик Лав оснива град којем даје име Минхен. У 15. вијеку почиње процват Минхена, док се у ренесанси и бароку граде многе грађевине које и данас представљају најљепше споменике у Минхену.

Услуге                                                      Цијене

Четири ноћења  у хотелу                        од 320 КМ

Ручак                                                              10 КМ

Пиће                                                                5 КМ

Градски превоз                                               5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана