Милешева - црква Бијелог анђела

Танјуг
Милешева - црква Бијелог анђела

У непосредној близини Пријепоља, на ријеци Милешевки, налази се један од најпознатијих српских средњевјековних манастира и најзначајнији манастир у долини Лима – манастир Милешева.

Милешеву је подигао краљ Стефан Владислав у првој половини 13. вијека као своју задужбину и у њој је и сам сахрањен. Данас, манастир свакодневно посјећују вјерници, туристи, пролазници који на обали Милешевке траже, а неки и налазе, одмор и мир од свакодневне вреве.

Оно што овај манастир, рађен у рашком стилу, чини препознатљивим не само у Србији, већ и у свијету није то што је сједиште епископије Српске православне цркве или то што су у припрати биле положене мошти светог Саве које су Турци у 16. вијеку спалили на Врачару.

Милешева је најпознатија по свом фреско сликарству, а прије свих фресци Бијели анђео која је у склопу цјелине "Мироноснице на Христовом гробу".

На слици је заправо приказан арханђел Гаврило који сједи на камену и мироносницама руком показује Христов празан гроб. Фреска се налази на јужном зиду цркве и рад је непознатих аутора.

У 16. вијеку преко ње била је насликана друга фреска, па је Бијели анђео био сакривен све до 20. века када је ова црква рестаурирана и горња слика уклоњена.

Фреске Милешеве, укључујући и Богородицу из Благовести и криторску композицију са портретом краља Владимира представљају највеће домете како сликарства у Србији, тако и сликарства тог доба у Европи.

Милешева се данас не види са пута. Окружена је конацима, библиотеком, капелом, епископским домом. Звоник са руским звоном тешким девет тона налази се у близини олтарског простора цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана