Милано - престоница моде

Јелена Бјелица
Милано - престоница моде

На пут у Милано ће вас вјероватно навести жеља за шопингом, фудбалом и опером али је довољан само један поглед на Дуомо катедралу да останете без даха.

 Милано се сматра модном престоницом и центром гламура и фудбала, али је прилично потцијењен као историјски град у ком се могу видјети многе знаменитости.

МИЛАНО, ПРЕСТОНИЦА Ломбардије, има око 1,3 милиона становника. Највећи је индустријски град Италије и центар моде - дизајнера, умјетника, фотографа, манекена. Милано је модеран град са старом душом јер има и стари дио града са занимљивим грађевинама и палатама, због чега привлачи бројне туристе.

Сматра се “привредним срцем” Италије и свјетски је познат привредни, модни и медијски центар.

Шопинг и забава, прелијепи тргови, живописни ресторани и радње високе моде привлаче туристе у Милано. То је бучан, ужурбан град. У односу на остале италијанске градове, Милано је богат, али не и атрактиван центар. Ипак, овај космополитски град од стила вриједи видјети.

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ катедрала у свијету, Дуомо, налази се у срцу града а висока је 157 метара. Изградња је започета у 14. вијеку и 500 година касније је завршена.

Фасада је недавно освјежена, па сада бронзана врата сијају, а скулптуре блистају. Са крова ове катедрале види се цијели Милано.

Позориште Скала налази се недалеко од Дуома, а у музеј овог храма опере може да се уђе сваког дана, али и да се набаве карте за “Боеме” или “Риголето”.

Ушушкана и повучена, иза малог трга се налази базилика Свете Марије Грације у чијој се трпезарији налази “Тајна вечера” Леонарда да Винчија.

У Милану има на десетине средњовјековних цркви које треба открити као и невјероватан замак Сфорцеско, који је нешто најбоље што Милано има да понуди.

ИАКО НЕМА ОПШТЕ ПОЗНАТИ италијански шарм, свјетлост Рима или успореност југа, Милано има нешто друго. Има брзину, општу гужву у саобраћају, у радњама, на улицама и насупрот томе - тишину у вечерњим часовима.

Милано није само свјетска престоница гардеробе, већ и намештаја, кућних потрепштина, али и фудбала, с обзиром на то да у овом граду велелепни стадион “Сан Сиро” дијеле Милан и Интер.

Историја

Цар Диоклецијан је 293. године прогласио Милано престоницом Западног римског царства. Током своје дуге историје, Милано је неколико пута рушен и обнављан; освајали су га Визиготи, Хуни, Лангобарди, Франци... Милано је имао водећу улогу у Ломбардском савезу, а био је и један од водећих ренесансних градова у Италији.

УСЛУГЕ                                                                      ЦИЈЕНЕ

Тродневни аранжман                                           од  260 КМ

Ручак                                                                         од     30 КМ  

Кафа                                                                          од      3 КМ

Паркинг (по сату)                                                   од      2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана