Метеори - град у облацима

Весна Поповић
Метеори - град у облацима

Грчки манастирски комплекс Метеори представља јединствену атракцију и пружа призор као из бајке.

Смјештени на стијенама између мјеста Каламбака и Кастраки, Метеори су изграђени на стијенама високим и до 550 метара. У слободном преводу са грчког језика Метеори би значило "окачен на небо", што и је прва асоцијација при погледу на то мјесто. Овај град "у облацима" чине манастири изграђени на зидинама и врховима стијена, а својом мистиком и јединственим изгледом и данас представља магнет за туристе.

Усмена предања говоре да су први манастири изграђени примитивним методима градње, да су камен, конопце и друге материјале градитељи носили пењући се уз ужад ка врховима стијена. Према легенди, радознали посјетиоци увијек су постављали исто питање: "Колико често мијењате конопце?", а одговор је увијек гласио: "Када господ дозволи да пукну."

Оваква неприступачност манастира омогућавала је монасима релативно несметан живот. Степенице и путеви саграђени су тек почетком 20. вијека, тако да данас постоји сплет стаза и степеница за пјешаке, као и прилази и паркинзи за аутомобиле. Стијене "између неба и земље" идеално су мјесто за суров, аскетски живот монаха. Монашке насеобине у шупљинама стијена и данас се могу видјети, а остављају без даха при помисли како је могуће да се ту, гдје буквално нема никаквих услова за преживљавање, живот ипак одржао.

Метеори су некад имали чак 24 манастира, а данас је преостало само шест, пет мушких и један женски. Највећи је Свети манастир или Велики метеорон, а његов музеј је главни за туристе. Манастир Свете Варламе је други по величини, а поред њега опстали су манастири Светог Роусаноуа и Свете Барбаре, као и Светог Николе Анапаусаса и Свете тројице. Манастир Светог Стефана нацисти су бомбардовали у Другом свјетском рату вјерујући да се у њему скрива покрет отпора. Послије тога је напуштен, а касније ипак обновљен.

Клима у овом региону варира у зависности од годишњег доба,  љета могу бити спарна, а зиме екстремно хладне. Кише су обилне током цијеле године. При посјети манастирима туристи морају да поштују правила облачења. Мушкарци могу да уђу у манастире у панталонама дугих ногавица, дозвољене су само оне испод кољена, и не би требало да буду у мајицама без рукава. Жене треба да носе хаљине или сукње које прекривају кољена и не могу да имају гола рамена или деколте. Забрањено је свако удаљавање изван зоне која је предвиђена за посјету, а није дозвољено приближавање литицама.

Каламбака

Мјесто Каламбака у подножју Метеора назив је добило по наводним узвицима османских војника који су пролазили туда и видјевши Метеоре на стијенама усхићено повикивали "Калеџе бак" - што значи види тврђаве. Метеори су увршћени на UNESCO-ову листу свјетског културног насљеђа, а ово мјесто је 1981. године било домаћин снимања филма о Џејмсу Бонду, "Само за твоје очи".

Услуге цијене у                       КМ

Смјештај                                 56

Карта за манастир                 5

Карта за излет до Метеора    50

Кафа                                         4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана