Мелбурн и даље најбоље мјесто за живот, Дамаск најгоре

Танјуг
Мелбурн и даље најбоље мјесто за живот, Дамаск најгоре

У оквиру годишњег истраживања које спроводи Обавештајни сектор листа "Економист" (EIU), Мелбурн је и ове, као и претходне двије године, проглашен најбољим мјестом за живот, док је најгори тренутно сиријска престоница Дамаск.

Главни град аустралијске југоисточне државе Викторија нашао се испред Беча и канадских градова Ванкувера, Торонта и Калгарија, а међу првих 10 су још три аустралијска града - Аделејд, Перт и Сиднеј, као и финска престоница Хелсинки и новозеланска Окленд.

Мелбурн се, од укупно 141 града, нашао на првом мјесту у свих пет категорија - стабилност, здравствена заштита, култура и околина, образовање и инфраструктура.

Због немира у оквиру "арапског прољећа" 2011. године, који су довели до грађанског рата у Сирији и Либији, као и устанака у Египту, положај Дамаска, Триполија и Каира у оквиру годишњег испитивања знатно је погоршан, а сиријска престоница је пала 10 мјеста ниже и нашла се на самом дну љествице.

Прије устанка против режима сиријског предсједника Башара ал-Асада у марту 2011. године, Дамаск се сматрао једним од релативно безбједних градова на Блиском истоку, који је привлачио све већи број туриста.

Посљедњих 10 градова на овој листи су Техеран, Дуала у Камеруну, Триполи, Карачи, Алжир, Хараре, Лагос у Нигерији, Порт Морсби у Папуи Новој Гвинеји, Дака у Бангладешу и Дамаск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана