Мека за љубитеље земљотреса - ватрени прстен Пацифика

Dnevnik.hr
Мека за љубитеље земљотреса - ватрени прстен Пацифика

Ватрени прстен, који окружује Тихи океан, назив је за подручје које има највећу сеизмичку активност на свијету.

Свој назив добио је због чињенице да се у том подручју налази чак 75 % свих активних и неактивних вулкана на планети, а ту се догоди чак 90 % свих земљотреса на свијету.

Како би се разумијело зашто је баш ово подручје толико активно, потребно је знати двије ствари. Прва је та да је Земљина литосфера састављена од великих камених громада које називамо тектонске плоче, на којима лежи површина Земље. Друга је да се те плоче крећу, помјерају и мијењају.

Мјесто гдје се састају двије плоче назива се граничном зоном, и управо је то подручје с највећом сеизмичком активношћу. Плоче се могу помјерати једна у односу на другу на три могућа начина - једна од друге, једна испод друге, или се помјерају паралелно.

Мјеста гдје се плоче подвлаче једна испод друге највише забрињавају стручњаке, а уједно су и мјеста с највећом сеизмичком активношћу. У том процесу подвлачења отпушта се екстремно врућа вода која топи стијене и претвара их у магму. Та магма онда наставља свој пут према горе и избија на Земљину површину.

Ватрени прстен једна је велика зона подвлачења разних тектонских плоча. На примјер, Cocos плоча се подвлачи испод јужноамеричке плоче, а пацифичка плоча се подвлачи испод сjеверноамеричке плоче.

Најпознатији вулкани овог прстена свакако су св. Хелена и планина Фуџи у Јапану, тако да се не чудите кућама од бамбуса - за брже обнављање и мање штете након потреса...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана