Марсељ - сјај Медитерана

Јелена Бјелица
Марсељ - сјај Медитерана

Марсељ је својеврсна метропола Медитерана, најстарији град у Француској. Обилује богатствима које само јединствен град попут овога може имати. Смјештен између мора и брежуљака, Марсељ једноставно сјаји под сунцем.

Град је комбинација богатог и јединственог културног насљеђа и веома динамичних активности, а уз све то је смјештен на изузетно повољном мјесту, у заливу са много прелијепих увала. Све већи број свјетских путника обилази Марсељ и његову околину, одушевљавају се бројним острвима, начичканим око луке.

ОВАЈ ГРАД ЈЕ И највећа трговачка лука у земљи и друга по величини у Европи, послије Ротердама. Има све одлике велеграда, али медитеранска атмосфера је свеприсутна, па историјски центар града обилује зградама импресивне архитектуре.

Канебиере је главна градска артерија у старом дијелу града, дуга један километар, а протеже се од Старе луке до насеља Реформ. У овој улици је 1934. убијен југословенски краљ Александар Први Карађорђевић.

Стара лука се налази у самом историјском центру, а за туристе је нарочито атрактивна рибља пијаца која се ту одржава преко дана.

ОПЕРА ЈЕ ДУГО БИЛА најпознатија грађевина Марсеља, која је подигнута крајем 18. вијека, у стилу у којем су се тада градиле опере у осталим француским градовима. Зграда је скоро уништена у пожару, али је успјешно реконструисана.

Notre Dame de la Garde је огромна црква, смјештена на узвишењу изнад центра града, одакле се пружа по многима најљепши поглед на Марсељ. Око цркве се могу примијетити олупине чамаца, јер су рибари некад доносили чамце овамо како би их освештали пред одлазак у риболов. На врху звоника се налази велика статуа Дјевице. Звоно цркве је тешко 8.324 килограма. Унутрашњост је украшена обојеним мермером и иконама.

На острву Иф се налази Шато д'Иф, замак чувен по Диминој књизи "Гроф Монте Кристо". Потиче из XVI вијека као утврђени затвор.

МАРСЕЈ ОБИЛУЈЕ МУЗЕЈИМА који су смјештени у прелијепим старим зградама. Музеј природне историје се налази у десном крилу палате Лонгшан. Музеј медитеранске археологије се налази у Центру старог милосрђа и посебно је популаран по египатској збирци. 

Музеј моде је изузетно интересантан, посебно за даме. Он открива свијет француске моде и стила који су међу најцјењенијима у свијету.

Неоспорна је чињеница да Марсељ посједује једноставно неодољив шарм. Уз све то, Марсељ има обалу дугу 20 километара, има посебну репутацију и чувена је широм свијета.

Свако ко има прилику да посјети Марсељ требало би да обвезно проба боуиллабаиссе, познати средоземни рибљи специјалитет.

Историја

Марсељ су основали Феничани у 6. вијеку прије нове ере. Град је назван Масалиа а убрзо потом ове просторе освајају Грци, под чијом управом Масалиа добија статус републике.

Сљедећих неколико вијекова развио се као лучки и трговачки град и признати културни центар. Своју важну историјску улогу добио је захваљујући чињеници да је то град у којем је саграђена прва француска лука.

УСЛУГЕ                                 ЦИЈЕНЕ     

Преноћиште                        од 40 КМ

Брза храна                           од  6 КМ

пиће                                       од  4 КМ

кафа                                      од  3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана