Малта - Рај на Средоземљу

Данијела Стоканић
Малта - Рај на Средоземљу

Малта, сунчана државица на пет острва у средишту Медитерана, браник на југу Европе, мали архипелаг који су освајали разни народи, као и земља витезова око које су се отимали Наполеон и Нелзон.

Захваљујући благој клими, лијепим плажама на чистом и бистром мору као и историји која је своје трагове оставила на споменицима од праисторије до најновијег доба, постала је стјециште туриста из читавог свијета. Малта је смјештена на раскршћу Европе и Африке. Већ из ваздуха, при слијетању, имаћете утисак да сте одабрали право мјесто за свој одмор. Поред највећег острва које чини државу Малту, значајнија су још и острва Гозо и Комино.

Малта је позната туристима због роњења, вожње на дасци и изнајмљивања јахти. Ко воли културу, историју и традицију, на овом острву наићи ће на праву ризницу. На сваком углу можете видјети неки културно-историјски споменик, па није ни чудо што с правом можемо рећи да је Малта музеј на отвореном. Зиме су овдје благе, те туристи хрле и долазе читаве године, а љети је поготово крцато. Сигурно ћете примијетити да су им све грађевине сличне и офарбане у окер боју. На острву нема ријека, планина или неких већих шума, па вам цијели амбијент, заједно са грађевинама, може дјеловати једнолично.

Али, не дајте се преварити, јер поред сунца, мора и плажа, ова острва нуде и остале многобројне могућности и аспекте своје туристичке понуде. Ако волите ноћни живот, Слиема је идеално мјесто за вас због безброј пабова који раде до јутра, и ресторана различитих свјетских кухиња. Осим нових туристичких комплекса, у Слиеми ћете моћи да видите традиционалне малтешке кућице и неке занимљиве цркве - In-Nazzarenu, посвећену Исусу из Назарета, Sacre Cour, као и Stella Maris, која датира из 1878.

Како је Малта мјешавина неколико великих култура, то се одржава и у ресторанском животу а избор је више него добар. Од интернационалних фаст фуд ресторана, у граду постоје McDonald's, Pizza Hut, Burger King, и Ed'd Easy Diner. Поред тога, највећи број туриста на Малту стиже у склопу неког аранжмана, али је могуће наћи смјештај и за индивидуалне туристе.

На примјер, "Hibernia House Gateway" је јефтин и једноставан хостел са употребом кухиње. Малту годишње посјети више од милион туриста из цијелог свијета.

Историја

Први насељеници Малтешких острва били су пољопривредници који су се овдје населили око 5200. прије нове ере са Сицилије. Ти први насељеници највјероватније су били Сиканци, за које се сматра да су били једино племе које је насељавало ова острва у то вријеме, а сматрају се сродницима Ибера. Становништво острва у то вријеме бавило се узгојем житарица и стоке, а, као и многе друге европске културе у то време, поштовали су култ плодности.

Цијене

Смјештај у хостелу                                                   12 КМ

Ручак                                                                        10 КМ

Пиће                                                                          3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана