Малага - обала сунца

Данијела Стоканић
Малага - обала сунца

Малага је послије Севиље други по величини град аутономне покрајине Андалузије и главни град провинције Малага, а пети град у Шпанији по броју становника.

Називају га обала сунца, а налази се на најјужнијој и туристички најразвијенијој обали у Шпанији, на крајњем западу Медитерана, на нешто више од 100 километара од Гибралтара. Малага је окружена планинским вијенцима, а двије ријеке, Гвадалмендина и Гвадалорсе, пролазе кроз град и уливају се у Медитеранско море.

ОКО 300 СУНЧАНИХ дана годишње, километри златних пјешчаних плажа и прелијепа лука, блага клима и пријатељски карактер становништва главни су разлози због којих је Малага пуна туриста током цијеле године и једна од најпожељнијих дестинација за љетовање.

То је родно мјесто славног сликара Пабла Пикаса, глумца Антонија Бандераса и наравно, сладоледа од малаге.

Осим широких авенија са дрворедима палми и паркова са невјероватним тропским растињем, које тешко да се може видјети било гдје на тлу Европе, Малага има неке од најсвјетлијих примјерака старе архитектуре - од Римског амфитеатра из првог вијека старе ере, преко маварске тврђаве, до барокне катедрале.

МАЛАГА ИМА МНОГО знаменитости из разних историјских периода.

Град има сачуване градске зидине. Постоји арапска тврђава Алцазаба. Значајна је и тврђава на брду Гибралфаро из 14. вијека, чији темељи датирају из феничког доба. Значајна је катедрала и светиште Свете Марије од побједе.

Обавезно треба видјети родну кућу и музеј Пабла Пикаса. Значајан је и модерни конгресни центар.

У околини Малаге налази се неколико пећина из каменог доба.

ТУРИСТЕ ДАНАС ИПАК највише привлаче плаже на обали Коста дел Сол. Град је познат по многим фестивалима.

Кад је у питању ноћни живот у Малаги, опције су бескрајне. Буквално, постоје стотине барова, клубова и дискотека у центру града, као и традиционалних тапас барова, подрума пића, “таблаос де Фламенцо”, позоришта, концерата и још много, много тога.

Ова дестинација је, између осталог, позната и по доброј храни. Гдје год да кренете, наћи ћете најразноврсније локалне специјалитете. Оброци се састоје од меса или рибе, супа или чак најразличитијих слаткиша. Понуда је таква да просто никада нећете стићи да испробате све.

Историја

Град Малагу основали су феничански морепловци у осмом вијеку прије нове ере. Феничани оснивају колонију Малака на ушћу ријеке Гвадалорсе у море. Феничански период је трајао од 770. до 550. године прије нове ере. Набукодоносор осваја феничанске територије око 570. године, те Малага прелази у руке Картагињана. Године 711. на полуострву започиње дугачак период муслиманске доминације.

Алморавиди 1089. отимају власт муслиманским владарима и остају у Малаги до 1143. године. Фернандо Католички осваја град и протјерује Мавре 1487. године.

 

УСЛУГЕ                                         ЦИЈЕНА

Смјештај (девет ноћења)          800 КМ

Авионска карта                             500 КМ

Ручак                                             од 30 КМ

Кафа                                                од 2 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана