Мајстори отање буџет за љетовање

Цвија Мркоњић
Мајстори отање буџет за љетовање

Бањалука - Кочнице, гуме, брисачи и филтери први су на листи за преглед који механичари савјетују возачима пред одлазак на дужи пут на љетовање, а иако је безбједност на првом мјесту, замјене дијелова на возилима знају добро да отање буџет за љетовање.

У случају да је неопходна замјена свих дијелова са списка, возачи ће морати да истање новчаник за минимално 800 марака. Сервисери истичу да је неопходно прегледати и зупчасти ремен, а његова евентуална замјена би додатно подигла трошкове.

Цијена замјене наведених дијелова зависи од модела и старости аутомобила те јачине мотора, али то никако не смије бити нешто на чему треба штедјети како би била сачувана која марка више за љетовање.

У ауто-центру који има сервисе у Бањалуци и Бијељини напомињу да је дужност сваког возача, како би сачувао себе и друге учеснике у саобраћају, да прегледа возило прије поласка на пут.

- У зависности од модела аутомобила, цијена замјене свих филтера кошта од 200 до 500 КМ. Нарочито је важно замијенити филтер вентилације због здравља респираторних органа - истакли су у овом ауто-центру додајући да диск плочице коштају око 100 КМ, метлице брисача око 90, а кочиона течност око 16 КМ.

У обавезну контролу спада и провјера исправности свјетлосне сигнализације, гума и вјетробранских стакала.

- Не треба да заборавите и допунити течност за прање стакала, која се може купити на свим бензинским пумпама - казали су у бањалучком ауто-центру препоручујући возачима да свог четвороточкаша одвезу на преглед и приликом повратка са путовања.

У једном добојском ауто-сервису истичу да је већина возача савјесна и да прије кретања на пут редовно довозе своје металне љубимце на преглед.

- Обавезно се контролишу кочнице, уље у мотору, трапови, гуме, а прикључимо аутомобил и на дијагностику да видимо има ли неких грешака, те прегледамо зупчасти ремен и филтере - рекли су у овом сервису и додали да комплетан преглед возила, без икаквих поправки, кошта 20, а у случају дијагностике 30 КМ.

Радници једног приједорског ауто-центра комплетан преглед возила са дијагностиком наплаћују између 30 и 40 КМ, а цијене замјене дијелова нису били у могућности да прецизирају.

Бесплатни прегледи

Ауто-мото савез (АМС) РС сваке године у љетном периоду и пред сезону годишњих одмора организује бесплатне контроле моторних возила на покретном техничком прегледу.

Додају да је ријеч о акцији "Да ли возите технички исправно возило - провјерите", која ће ове године почети 15. јуна широм РС.

- Циљ акције је смањење броја саобраћајних несрећа, те подизање свијести грађана о важности учешћа у саобраћају са технички исправним возилом - казали су у АМС-у.

 

Цијена замјене у КМ

Гуме - од 400

Филтери - 200 до 500

Диск плочице - 100

Метлице брисача - 90

Кочиона течност  - 16

Цијена замјене у КМ

Гуме - од 400

Филтери - 200 до 500

Диск плочице - 100

Метлице брисача - 90

Кочиона течност  - 16

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана