Магија празника на италијански начин: 5 градова које вриједи посјетити ове зиме

Agencije
Магија празника на италијански начин: 5 градова које вриједи посјетити ове зиме

Град у регији Емилиа Ромања често зими обавије густа магла, што може бити и романтично кад сте туриста и ту се задржавате тек који дан.

Док се шетате средњовековним улицама, препоручујемо да посјетите таверну Аи Бриндиси, за коју кажу да је најстарија таверна на свијету с обзиром на то да је отворена још 1435. године.

Иако је, будимо искрени, право вријеме за посјету Италији увијек, овога пута одлучили смо да пронађемо градове који на "Чизми" сијају и за вријеме зиме. Понављамо, ако их посјетите и у било које друго вријеме године, нећете погријешити, али у зимско доба њихова магија могла би да вас обузме у потпуности.

Болзано

Ако посјетите алпски град Болзано у вријеме зиме, имаћете осећај да сте ушли у праву правцату божићну бајку. Пролазећи поред кућа пастелних боја које доминирају уским улицама, имаћете поглед на сњежне планине у даљини. На овдашњим дрвеним кућицама наћи ћете искључиво робу која је произведена локално, било да је ријеч о украсима или храни. Наравно, док све разгледате, опустите се уз вино, а желите ли до краја да искусите бајку, ускочите у кочију и осјетите како сте барем на неко вријеме промијенили вијек.

Напуљ

Овај "луди" град на југу земље у божићно вријеме "полуди" још више. У црквама, излозима и ресторанима, на готово свим могућим мјестима можете видјети дрвене фигурице које приказују призоре из свакодневног живота. Тако ћете наићи на приказе пекара који прави хљеб, породицу која руча и сличних ствари. Наравно, чест су мотив и јаслице, с тим да осим религиозних мотива у њима често заврше и познати, па се уз Марију, Исуса и краљеве знају наћи и Леонардо Дикаприо или Долче и Габана.

Торино

Јасно, можете доћи само у пролазу кад идете на неко од оближњих скијалишта смештених у Алпима, али верујте нам, овде се у божићно време и те како исплати и остати који дан. Наиме, за разлику од других градова који форсирају лампице, осветљење у Торину прави је спектакл, а град је дом и неким сјајним музејима као што су египатски и онај националне кинематографије. Некадашња фабрика Фијата такође је претворена у музеј аутомобилизма, а у центру бројни барови и ресторани спремни су да вас понуде пијемонтским специјалитетима.

Рим

Да, и главни град има штошта да каже кад је у питању најхладније годишње доба. На Тргу Св. Петра налази се гигантска новогодишња јелка, али и импресивне живе јаслице. Римске цркве организују бесплатне концерте, па вас звук оргуља неће оставити равнодушним. Такође, посетите ли град 6. јануара, будите спремни на велику фешту познату под називом "Ла Бефана". Овдје учествују многи костимирани ликови, укључујући и вјештицу Бефану, а поворка креће из града и иде све од базилике Св. Петра. Такође, добра је ствар што је у ово вријеме ипак мање туриста, па ћете можда Колосеум или Ватиканске музеје моћи да разгледате у знатно мањем друштву.

Ферара

Град у регији Емилија Ромања често зими обавије густа магла, што може бити и романтично кад сте туриста и ту се задржавате тек који дан. Док се шетате средњовековним улицама, препоручујемо да посјетите таверну Аи Бриндиси, за коју кажу да је најстарија таверна на свијету с обзиром на то да је отворена још 1435. године. Наравно, након добре клопе можда вам се роди и глад за културом, па није згорега свратити у Палацо деи дијаманти, уметничку галерију која често има разне изложбе. Наравно, и у центру ћете се добро забавити, с обзиром на то да је у божићно време избор рукотворина које су израдили локални мајстори на штандовима огроман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана