Магично славље у Москви

Данијела Стоканић
Магично славље у Москви

Москва са својих четрнаест милиона становника, хладном зимом и хектолитрима вотке још једна је дестинација коју морате да посјетите у новогодишњој ноћи.

Дочек на Црвеном тргу, уоквиреном царском палатом која је освијетљена специјалним лампионима, представља призор из бајке. За најлуђу ноћ уприличене су многобројне забаве на улицама, трговима, баровима и клубовима у цијелој Москви.

На Црвеном тргу поставља се јелка која је виша од 20 метара. Надалеко чувене руске љепотице, "маскиране" бундама и шубарама, заједно са својим јачим половинама, одбројавајући, ишчекују да звона с Кремља означе почетак нове године. Звоно тешко 202 тоне, царско, највеће на свијету, заправо даје знак за почетак ватромета, што додатно загријава атмосферу, без обзира на просјечну температуру од минус десет степени Целзијуса. Руси вјерују да посљедњих дванаест секунди старе године треба провести у тишини и да ће само тако жеље које се замисле моћи и да се остваре.

Први дан у новој години можете да посјетите јединствени комплекс Кремљ, као и Оружну палату, ризницу царске Русије, која је под заштитом UNESCO-а. Незаобилазан је и један од најстаријих и највећих руских манастирских комплекса, Сергијев посад, раније резиденција руског патријарха.

Ноћни живот у Москви је веома разноврстан. Највећи број клубова и ноћних барова налази се у Тверској улици, која је позната по скупим и луксузним мјестима за излазак која привлаче како младе Русе, тако и туристе.

Уколико сте ријешили да нешто пазарите треба да знате да  употреба кредитних картица постаје све популарнија у Москви, али многе мале радње и јефтини ресторани их не прихватају, тако да је кеш обавезан. Генерално, у Москви ћете наћи велике тржне центре у близини сваке станице метроа, посебно у стамбеним дијеловима града.

Једноставно речено, ово је невјероватан град који дарује изузетан доживљај на сваком кораку.

Клубови и ресторани

Нову годину можете дочекати и у неком од најмодернијих и најпрестижнијих клубова у Москви, као што су "Солџанка Цлуб", "Fabique Club ", "Б2" и нећете се покајати. Што се тиче ресторана, како туристи, тако и становници Москве имаће прилику да нову годину дочекају у популарном ресторану "Пушкин". У ексклузивним ресторанима у центру цијена вечере за Нову годину за двоје износиће више од 200 евра.

 

Смјештај                                                   од 100 КМ

Ручак у ресторанима                                  60 КМ

Улазак у музеј                                                20 КМ

Градски превоз                                                2 КМ

Кафа                                                                 3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана