Лутра Едипсос: Термална бања на мору

данас.рс
Лутра Едипсос: Термална бања на мору

Лутра (што значи „бања" на грчком) Едипсос налази се на сјеверозападу дугуљастог острва Евија, тачно наспрам Камене Вурле, и педесетак километара је удаљена од већ чувеног Пефкија, одскора још једног омиљеног српског љетовалишта.

И тако, када од стално живог трајектног пристаништа кренете ногу пред ногу бањским корзоом (у ствари обичним, неугледним коловозом, гдје је аутомобилима увече забрањен приступ), доћи ћете брзо до велелепног „Thermae Sylla Spa Wellness" хотела. За овај бањско-морски хотел кажу да је најбољи у својој категорији у цијелој Грчкој, а да се чак налази и међу десет најбољих хотелско-термалних бања у свијету! Што се лако може уочити и по маркама аутомобила на хотелском паркингу.

Преко пута хотела, на обали, на дрвеној платформи, налази се неугледна дрвена кућица, вјероватно остатак неког старог, некада раскошног, бањског купатила. А одмах иза угла, наставивши шетњу, угледаћете божанске, термалне изворе Едипсоса, који, већом или мањом снагом, извиру из дубина од чак 3.000 метара, и разливају се весело по оближњим стијенама, мијешајући се затим са морем, и то Егејским.

По удубљењима у стијени, удобно заваљени, под топлим млазевима љековите воде, сједе у гроздовима Гркиње и Грци у зрелим и још зрелијим годинама, што, опет, не значи да овдје нећете видјети и сасвим младе љубитеље термалних вода. А вода прија свима који имају становитих проблема - како оних са болним леђима, артритисом, реумом, тако и онима са дерматолошким проблемима или сметњама дисајних органа. Како год, ријетко ћете успијети да обезбедите себи мјесто под централним љековитим млазом воде, па вам преостаје да се, као и сви остали, брчкате у плићаку оближњих плажа. Ако понекад видите да су најбоља мјеста слободна, то значи да тренутно из земаљских дубина тече вода од - не више пријатних 30-40 степени, већ од максималних 85 степени! Наравно, ако пробате да се бањате под тим условима, не само да ће престати да вас муче дерматолошки проблеми већ скоро сигурно нећете имати више никаквих проблема. Колико и просјечан скувани јастог.

Лутра Едипсос има богату историју, а помиње се још у грчкој митологији - по којој је богиња Атина тражила од Хефеста, бога ватре и ковачког заната, да створи, како зна и умије, минералне изворе да би Херакле могао да поврати снагу кад испуни чувених 12 задатака. Речено - учињено.

А послије Херакла, ту су боравили и римски цареви - Адријан, Марко Аурелије и Сула, да би се свега пар миленијума касније становници Лутре Едипсос бањали заједно са краљем Петром Првим Карађорђевићем, Елефтеросом Венизелосом, а затим и са Марејјом Калас, Гретом Гарбо, Оназисом, Черчилом... Можда ова бања, осим наведених, има и нека чаробна својства - храбрима увећава храброст, лијепима љепоту, пјевачима даје још љепши глас, а богаташима богатство?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана